Közélet

2016.06.16. 19:03

A „Tilos!” az tilos!

Megkezdődött az iskolai vakáció, a maga megannyi örömével. A pihenésnek, a gondtalan kikapcsolódásnak azonban lehetnek árnyoldalai. Főként a tilosban fürdés lehet életveszélyes.

Sike Sándor

Tavaink és bányatavaink az utóbbi időkben megkímélték a komolyabb tragédiáktól a szűkebb pátriánkban vízparti pihenést választókat. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Antal Erika legalábbis nem emlékszik olyan esetre, amikor riasztották volna őket valamilyen vízbefulladásos, elmerüléses esethez. Lapunk archívumában kutatva is csak a régebbi időkből kerültek elő tragédiával végződött balesetek. Előfordult ilyen a ma már körbezárt egerbaktai tónál, Bélapátfalván, vagy az időközben magánkézbe került ostorosi víztározónál.

Más kategóriába tartozik a Tisza-tó és maga a folyó. Ezek hatósági felügyelete a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, az esetleges mentés, keresés pedig az ottani megyei katasztrófavédelmi igazgatóságához tartozik. Mint azt Lázár Levente, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense tájékoztatásul elmondta, a poroszlói vagy a sarudi strand például a víz partjáig megyénké, amennyiben azonban a vízben történik valami szabálytalanság, vagy baleset, akkor az már Jász-Nagykun-Szolnok megyéé.

S. Tóth Anikó Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő arról tájékoztatta a Hírlapot, hogy ez elmúlt napokban megszaporodtak a Tisza folyóban bekövetkezett, halállal végződő szabálytalan fürdőzések. Ami szomorú, hogy több gyermek vagy fiatalkorú is áldozatul esett a felelőtlen fürdőzésnek. Az előbbiek esetében nem is az ő „felelősségük” a kérdés, hanem azoké, akiknek vigyázniuk kellett volna rájuk. A szóvivő megemlítette: a napokban egy 13, illetve egy 16 éves gyermek „tűnt el” a vízben, s a keresésükhöz a megyei katasztrófavédők segítségét kérték. A szolnoki vízi rendészeti hatóság kezdeményezésére nem véletlenül indul nagyszabású megelőzési akció, amely kezdeményezéshez természetesen a katasztrófavédelmi igazgatóságuk is csatlakozott. Úgy tudjuk, hogy Szalay Ferenc szolnoki polgármester is szorgalmazta az akciót, hiszen a rövid időn belüli négy elvesztett emberélet azonnali intézkedéseket követel.

Szűkebb pátriánkban nagy számmal vannak bányatavak, így Kál és Alatka környékén például. Megannyi horgásztó, vagy víztározó is található megyénkben, azonban a jelek azt mutatják, hogy ezeken a vizeken nem alakult ki az illegális fürdőzés „kultúrája”, ezért az utóbbi években szerencsére nem kellett hírt adnunk tragikus végű vízi balesetről. A főként pecázásra használt vizeken részben nemcsak, hogy tilos a fürdőzés, de a horgászok tesznek is arról, hogy a lubickolók ne zavarják meg a halak nyugodt emésztését.

A teljesség igény nélkül sorra vettünk pár fürdésre csábító vízfelületet, és megtudtuk: tilos a fürdőzés a felsőtárkányi tavakban. A víz igen hideg egyébként, mindkét mesterséges tó hirtelen mélyül, és kiszámíthatatlan sodrások is lehetnek benne. Ugyancsak tiltott a fürdőzés a bélapátfalvi, illetve a Szalajka-völgyi tavakban. Utóbbiban – természetvédelmi okokból – pecázni sem szabad. A Kál környéki valamennyi bányató is tiltott terület.

A vízi balesetek megelőzhetők

A rendőrség a nyári szünet kezdetekor idén is figyelmeztet a vízi balesetek veszélyeire. Tájékoztatójuk szerint a szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken több helyen is megengedett a fürdőzés. Ahol tiltják, ott táblával jelzik. Különösen veszélyesek a bányatavak a hirtelen változó vízmélység és hőfok miatt. Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken: a víz alatti, nem látható tárgyak sérülést okozhatnak. Fokozottan vigyázni kell az erős sodrású folyókban, mert gyakoriak az örvényképződések. A szabadvizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők megszokott vízhőmérsékletétől, a hőségtől felhevült testtel történő vízbe ugrás különösen veszélyes, mert megterheli a szervezetet, izomgörcsöt okozhat, sőt akár vízbefulladáshoz is vezethet. Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabadvizekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!