Közélet

2016.06.29. 16:20

Nem kapós az értékteremtő közmunka

Több sebből is vérzik a közmunkaprogram a jelenlegi formájában. Ezt állítja Nagy Sándor polgármester.

B. K.

Nagy Sándor polgármester néhány környékbeli településvezetővel hamarosan arról egyeztet, miként lehetne úgy szabályozni ezt a foglalkoztatási formát, hogy a községekben valóban értékteremtő munka folyjon.

Megtudtuk: Recsken három alprogramban (mezőgazdaság, térkő-burkolat-gyártás, útőr) alkalmaznak 45 közmunkást. A gond az, hogy ezzel párhuzamosan a közútkezelő is alkalmaz recskieket az időszerű feledatok elvégzéséhez (útpadkák rendbetétele, bozótirtás). Mivel az adott településen helyben dolgozók általában állandó és folyamatos felügyelet alatt dolgoznak, az utóbbi időben sokkal népszerűbbé vált a kevésbé ellenőrzött, közút mellett végezhető tevékenység.

Nagy Sándor úgy látja, éppen azok az emberek választják a könnyebb lehetőséget, akik egyébként képzettebbek és rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyek a betanított munkakörhöz minimálisan szükségesek. Véleménye szerint érdemes lenne úgy szabályozni a területet, hogy a helyhatóságok rendelkezzenek olyan jogosítvánnyal, amely segítené őket a képzettebb munkaerő elsődleges foglalkoztatásában.

– Tavaly belügyminiszteri dicséretben részesültünk a mintaszerűen megszervezett helyi közmunkaprogram lebonyolításáért, aminek nagyon örültünk. Magam is úgy vélem, hogy hasznos, értékteremtő munkát végeztek az embereink. Idén azonban sokan döntöttek úgy, hogy a könnyebb utat választják, hiszen a munkabérként kapott nem túl nagy összegért nem hajlandók a jóval nehezebb és ellenőrzött tevékenységet választani. Ezzel viszont a helyi munkaprogramok nívója és hatékonysága csökken. Mivel nemcsak Recsken gond ez, mielőbb finomítani kellene a rendszeren – fűzte hozzá a falu első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!