Sport

2016.07.14. 16:24

„Ésszel” menj, Norbi!

A recski pilóta nem fogadta meg Klink Jani bácsi tanácsát – beleszeretett az autóversenyzésbe.

Surányi Géza

A 33. Mátrai Hegyiversenyen számos versenyző képviselteti megyénket, közülük egyvalakire azonban fokozottan érvényes, hogy hazai pályán versenyez. Nagy Norbert nem csupán a környéken nőtt fel, hanem már gyerekfejjel megtapasztalta a verseny hangulatát. A 21 éves recski pilóta jó versenyt és sok nézőt vár Parádsasvárra.

– Mi jut eszébe először a mátrai hegyiversenyről?

– Élénken él emlékeimben a 2007-es év, amikor a csütörtöki vagy pénteki napon kibicikliztem a pálya mellé. Akkora már megérkeztek a Zengő Motorsport impozáns kamionjai, melyek DTM-es (Német Túraautó Bajnokság – a szerző) Mercedeseket rejtettek. Akkor találkoztam az azóta már sajnos elhunyt Klink Jani bácsival, aki figyelmeztetett: nehogy beleszeressek az autóversenyzésbe, mert sok áldozattal jár. Nem fogadtam meg a tanácsát! Valóban így történt, ugyanis 13,5 évesen már indulóként rajtoltam a mátrai hegyiversenyen. Majd 2008-ban ültem át gokartból egy versenyautóba. A parádsasvári futam előtt mentem a Hungaroringen, ahol még nagyon izgultam. Hazai környezetben azonban sokkal nyugodtabban tudtam versenyezni, amelynek meg is lett az eredménye, mert nem követtem el semmilyen hibát.

– Akkor azt nyilatkozta lapunknak, szülei örülnek, hogy versenyez, de féltik. Ez azóta megváltozott?

– Elsősorban édesanyám izgult mindig. Az évek során megtapasztalhatta, hogy bár sok balesetem volt, soha nem sérültem meg súlyosan.

– Jelenleg annak a Zengő Motorsportnak a kötelékében versenyez, amelynek egykor csak a kamionjait bámulta. Mivel, hogyan készül az idei mátrai megmérettetésre?

– Azzal a Seat Leon-nal állok majd rajthoz, amellyel az Európai Túraautó Bajnokságban szerepelek. Zengő Zoltán csapatfőnök nagy rajongója a hegyiversenyzésnek, ezért megengedte, hogy elhozzuk ezt az autót. Nagyon vigyáznom kell azonban rá, mert a bajnokság utolsó, olasz futama még hátravan, és épségben kell odaérnie. A csapatvezető ezért azt kérte, hogy ésszel versenyezzek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nagy Norbertnek Zengő Zoltán csapatfőnök megengedte, hogy Parádsasváron a Seat Leon-nal menjen, de feltételt szabott Fotó: Zengő Motorsport
[/caption]

– Változtatnak az autón?

– A mátrai pálya karakterisztikája miatt módosítanunk kell az autó beállításait, de még pontosan nem tudom, merre indulunk el. Előfordulhat, hogy a Nordschleifén bevált beállítások lesznek a legjobbak.

– Mit vár a hétvégétől?

– Nagyon jó versenyt, amelyhez az is szükséges, hogy a két nap során sok néző látogasson ki a pálya szélére!

A rendezvény időterve

JÚLIUS 16–17. (SZOMBAT, VASÁRNAP)
  8.00–8.15: OB II. osztály 1. időmérő edzés
  8.20–8.30: Lada-kupa 1. időmérő edzés
  9.00–9.30: OB IX. kat., V. kat., VII. kat.,
10.00–10.15: OB II. osztály 2. időmérő edzés
10.20–10.30: Lada-kupa 2. időmérő edzés
11.00–11.30: OB IX. kat., V. kat., VII. kat.
12.00–12.15: OB II. osztály 1. verseny
12.20–12.30: Lada-kupa 1. verseny
13.00–13.30: OB IX., V., VII., I., kat., N, A, F csoport, C csoport, II. kat. 1. verseny
14.00–16.00: OB II. o, Lada-kupa, OB IX., V., VII., I., N, A, F csoport, C csoport, II. kat. 2. verseny
Kb. 16.20: Ideiglenes eredmény kifüggesztése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!