Kultúra

2016.07.16. 19:09

A természet operaháza ezúttal esős volt

Kerékpár helyett autóval indult útnak szombat délelőtt a Tour d’Opera mintegy kétszáz résztvevője – a rossz időjárási körülmények miatt döntöttek e megoldás mellett a szervezők.

HEOL

A Tisza-tó mentén tervezett tíz állomáson sem riadtak meg: minden programot megtartottak, csupán fedett helyszínekre vitték be azokat, így például Dinnyéshát helyett a helyi református templomban hallgathatták meg Vizin Viktória, Bretz Gábor és Szegedi Csaba operaénekesek koncertjét, amelyen zongorán működött közre Sándor Szabolcs.
A mai 67 kilométeres túrát pénteken egy nagysikerű koncert-est nyitotta meg Tiszafüreden, ahol teltház fogadta a fellépőket. Rost Andrea, Snétberger Ferenc és az Experidance szórakoztatta a nagyérdeműt. A szombati napot a kultúra és az egészséges életmód jegyében tervezték, ám az időjárás kicsit közbeszólt, de ez senkinek nem vette el a kedvét attól, hogy végigmenjen a tervezett távon.

Debreczeni Ildikó, a fesztivál igazgatója a HEOL-nak elmondta: négy éve járt először családjával a Tisza-tónál, és akkor teljesen beleszeretett e hely atmoszférájába, és úgy döntött, szervez az itt élő embereknek és az arra fogékonyaknak egy programot, ami ötvözi a kerékpározást, a Tisza-tavat, és a kultúrát. [caption id="" align="alignleft" width="650"] A tiszafüredi megnyitón a Kurul Dobosok zenéltek a résztvevőknek FOTÓ: SZOMSZÉD ESZTER
[/caption]

 – Nagyon szeretem az opera műfaját és a komolyzenét, a szakmámmal is egybevág: jelmeztervező cégem van. Azt gondoltam, hogy a Tisza-tó gyönyörű környezete rendkívül jól tud harmonizálni ezzel a műfajjal, ráadásul adott egy megfelelő kerékpár út is. E három nagy szerelmem ötvözésének köszönhető, hogy ez a program kialakult. Ez természetesen nem jöhetett volna létre anélkül, hogy kellő segítséget ne kaptam volna az érintett önkormányzatoktól, akikről elmondhatom: nagyon nagy örömmel várnak bennünket minden egyes helyszínen.

Tavalyi tapasztalatokból okulva pedig újabb színfolttal bővült a programkínálat: akik nem rajonganak annyira a kerékpározásért, holnap hajóra szállhatnak Abádszalókon és megismerhetik a tó élővilágát, majd a megállóinkon ismét zenei csemegék várnak ránk. Ez a Boat d’Opera nevet kapta – összegezte a főszervező, aki azt is elárulta: két operaház igazgató is tiszteletét tette az idei rendezvényen, a New Yorki Operaház vezetője, Michael Capasso, illetve Mary Miller Norvégiából. [caption id="" align="alignleft" width="650"] A biciklik ezúttal kocsikon maradtak… FOTÓ: SZOMSZÉD ESZTER
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!