Közélet

2016.07.27. 19:45

Együtt ünnepelték az „új élet” kezdetét a fiatalok

Nem maradtunk ponthatár-hirdető összejövetel nélkül a megyeszékhelyen sem: kedd este jó néhány fiatal döntött úgy, hogy együtt szeretnének lenni barátaikkal, amikor megtudják, sikerült-e a felvételi.

Juhász Henrietta

Fotó: Daniel Beran

Meglehet, korán érkeztünk kedd este a Bíborosba, nem italozásra, hanem azokat a fiatalokat vártuk, akik barátaikkal karöltve a ponthatár-hirdető összejövetelre, a megyeszékhely Pont Ott Partijára igyekeztek. Legtöbben a kihirdetés időpontjához közel, este 8 óra körül érkeztek, s vettek maguknak egy-egy üdítő italt, remélve, hogy perceken belül a sikerre koccinthatnak. Ekkortájt már szinte tapintható volt a feszültség: telefonjaikat, vagy éppen egymás kezét szorongatták a diákok. A kis asztaltársaságok közül, a vetítő körül aztán egyre-másra felsikoltott valaki: megszületett az eredmény!

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Egerben a Bíborosban várták a ponthatárokat a fiatalok. Megtudtuk, hogy közülük sokan budapesti egyetemen kezdik meg tanulmányaikat Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Megyénk ifjú generációjának sikereiről tudunk beszámolni: akiket ugyanis mi kérdeztünk, ők mindannyian elérték azt a ponthatárt, amit az első helyen megjelölt intézménynél és szaknál húztak meg.
Még nyolc óra előtt beszélgettünk négy olyan fiatallal, akik a Neumann János Középiskolában érettségiztek. Ekkor még a végeredményt nem ismerve, de bizakodóan meséltek a céljaikról. Bálint csatlakozott először a beszélgetéshez.

– Magyarországon három helyre adtam be a jelentkezésemet: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre és a Miskolci Egyetemre, mindhárom helyen a jogra. Az ausztriai Grazba is jelentkeztem nemzetközi jogra – ez az elsődleges célom, ám ennek az eredménye csak augusztus 5-én derül majd ki.

Ennek ellenére természetesen a mai napon is van okom izgulni – árulta el Bálint, aki megjegyezte, hogy az esélyeket most már nem szeretné latolgatni, hiszen eddigi eredményeikkel ők már mindent megtettek, amit csak lehetett. A baráti társaság másik fiatal férfi tagja, Patrik is beavatott minket a terveibe. Elmondta, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre készül, mégpedig gépészmérnöknek, és már régóta tudta, hogy ezzel szeretne majd foglalkozni, ehhez pedig a matematikai és fizikai tudása is megvan. Ahogy a többség, így Patrik is „bebiztosította” magát azzal, hogy a második és harmadik helyeken is megjelölt szakokat. Szukán Lilla a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy és számvitel szakára jelentkezett.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Amikor az álmok valóra válnak: a sikeres fiatalok sikoltoztak, sírtak örömükben Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Egy-két ponton is nagyon sok minden múlik, nehéz lenne előre megjósolni az eredményt. Amit meg lehetett tenni, én úgy érzem, hogy megtettem – jegyezte meg és az állítását igazolja az is, hogy Lilla a megszerezhető többletpontok terén is igen jól állt. Egyetemi évei alatt a budapesti lakhatáson sem kell aggódnia: saját lakásukban lesz helye szeptembertől. Barátnője, Husvéti Krisztina is a Corvinusra készül: a kereskedelem és a marketing érdekli, ugyanakkor megjelölt még gépészmérnöki szakot is – mindkét területtel szívesen foglalkozna.

– Egyrészt azért jöttem ide a barátaimmal, hogy ne egyedül idegeskedjek és természetesen nagyon jóban vagyunk, sok mindent éltünk már át együtt – mesélte. Ő kollégiumban szeretne majd elhelyezést nyerni. Beszélgetéseinket követően már a várakozás pillanatai következtek, így mi jó időre háttérbe húzódtunk és figyeltük a fiatalokat.

Murvay Csanád örömét szemeltük ki először, megkérdeztük tőle, hogy hova nyert felvételt és milyen érzéssel tölti el a siker.
– Felvettek a Debreceni Egyetem építőmérnöki szakára. Fantasztikus érzés, egész nap izgultam, vártam az értesítő sms-t, azt hittem, hogy előbb kiderül majd az eredmény – válaszolta Csanád.

Madár Bence is ugyanerre a szakra jelentkezett, de elsődlegesen ő is Bécsbe készül tanulni. Ahogy kifejtette lapunknak, biztos magában és nem izgul az eredmények miatt, s ez látszott is rajta.
Krusper Cintia is barátnőjével ölelkezve örült a kihirdetett ponthatárnak.
– Szeptembertől a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakán kezdhetem meg a tanulmányaimat – árulta el nekünk boldogságban úszva: 461 pontja igazán szép teljesítmény.
A program szervezői Országh Ákos, az Új Nemzedék Iroda és az IFI Pont voltak. Az Új Nemzedék közösségi terének vezetője, Eszenyi Orsolya érdeklődésünkre elmondta: felkészültek az estére azzal, hogy segítséget nyújtsanak a felvett hallgatóknak és azoknak is, akik ezúttal nem jártak szerencsével.

– Online tanácsadási szórólapokat, szakképzési információkról tájékoztatókat, önismereti teszteket, munkakérdőíveket is hoztunk magunkkal – sorolta a lehetőségeket, amelyekkel megismerkedhettek asztaluknál a fiatalok, akik az irodájukban is kérhetnek tőlük tanácsokat. A szervezés fontosságát Országh Ákos is megerősítette: elmaradhatatlannak tartották, hogy a fiatalok Egerben is együtt tudjanak örülni életük eddigi talán legmeghatározóbb pillanatának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!