Közélet

2016.08.31. 13:25

Megváltozik jövőre az érettségi vizsga

Megjelent az a kormányrendelet, mely a jövő évi érettségi vizsgák leírását és követelményeit tartalmazza.

B. K.

Több változás is várható – adja hírül az eduline. A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgára ezentúl is 240 perc jut, de ez az idő másként osztható be. Eddig szövegértés és -alkotás volt a vizsga két része, előbbire 60, utóbbira 180 perc jutott. Ezentúl 90 perc jut az első részre, melyben szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás lesz a feladat. A második feladatlap a műértelmező szövegalkotás lesz, arra 150 perc jut.

A pontozás is változik a magyar érettséginél: az első feladatlapra 50, a másodikra 40 pontot adnak, de már a helyesírást és az írásképet is pontozzák. Előbbi legfeljebb 8, utóbbi maximum 2 pontot ér.

A magyar középszintű szóbeli is változik, bevezették a „kifejtés nyelvi minősége” kategóriát, ezzel a megszerezhető 50 pontból 15-öt lehet összeszedni, vagy elbukni. A szakgimnáziumok tanulóinak kötelező lesz érettségizniük egy szakmai tantárgyból. Az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyainak részletes leírása az eduline-on elérhető. Ezek azonban egyelőre csak az emelt szintet tartalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!