Kultúra

2016.09.25. 09:15

Bajai halászlével levehető a lábáról

A városban járt a sokak által kedvelt Gasztroangyal című műsor vezetője, Borbás Marcsi, hogy bemutassa az egrieknek – egy új üzlet megnyitása kapcsán – Szó Gellértet és Szó Dánielt, akik idén és tavaly is elkészítették az ország tortáját.

Szomszéd Eszter

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

– Elhangzott a G&D Kézműves Cukrászda kapcsán, hogy a Szó testvérek fanatikusak a szakmájukban. Ám a nézők ugyanilyen fanatikusnak ismerhették meg Borbás Marcsit is a Gasztroangyalban.
– Nekem gyermekkorom óta ez volt a hobbim, hogy minél jobban elmerüljek a gasztronómia világában. A Bácskában nőttem fel, és anyukám legendásan jól főz. Sőt, mind a két nagymamám is nagyon tehetséges volt ebben, rengeteg emlékem van róluk. Úgy gondolom, engem odasodort az élet, ahová kell – én ebben hiszek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A római saláta a kedvence Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

– Melyik étellel lehet levenni a lábáról?
– A halászlével, a bajaival.
– Ki csinálja a legjobban a környezetében?
– (magára mutogat) Mivel már apukám nincs közöttünk, ezért én főzöm a halászlevet is, úgy, ahogy ő készítette.

– A tévében látjuk, hogy sokat főz, de otthon mennyi ideje marad erre?
– Kevés, és már arra is nagyon oda kell figyelni, hogy mit főzök, mert már nem ehetek azt és anynyit, amennyit régen. Most már rengeteg könnyű ételt találtam ki, ami gyorsan megvan és este össze lehet dobni: mindenféle zöldséges, ízletes fogást.
– Melyik a kedvenc alapanyaga?
– Nagyon nagy húsevő voltam, de már tudatosan nem eszem annyit, inkább a zöldségeket preferálom. A római saláta a kedvencem, ropogós, picit kesernyés, imádom. Nyersen, de akár töltve is jó, mindenhogy finom. A kollégáimnak sokszor az agyára megyek, mert állandóan ropogtatok valamit,  zellerszálat vagy római salátát, ezért nyúlnak hívnak.

– Hogyan csöppent a média világába?
– Már 22 éve tévézek, de a kezdetekről azt tudnám mondani, hogy semmi különös. Jelentkeztem egy iskolába, szerkesztőriporter- műsorvezető szakra, felvettek az ezer jelentkezőből huszonkettőt, amiben én is benne voltam. Igazából sosem akartam szerepelni, de így alakult, ott ragadtam a bemondógyakorlaton. Jól meglennék képernyő nélkül.

– Akkor mit csinálna a legszívesebben?
– Lekvárt főznék az Őrségben. Háziasszony szeretnék lenni, sok vendéget fogadni, kertet művelni, mindent megtermelni magamnak, abból készíteni finomat.
– Most is jól látható volt, hogy mindenki úgy ment oda Önhöz, mintha régi ismerősök lennének. Tényleg mindenkit ismer vagy ez a tévéműsor miatt van így, hogy mindenki Marcsija lett?
– Ezt már nem nagyon tudom különválasztani, mert ez az életem. Tizennyolc éve járom az országot. Ez már egy és ugyanaz.

– Mennyi munkát igényel az, hogy a felvett anyag adásba kerüljön?
– Hat hét alatt készül el egy műsor, párhuzamosan hat műsor van az agyamban, mert minden héten van egyórás Gasztroangyal-rész. Hat hét telik el, míg egy téma a feldolgozás első fázisától az adásba kerül. Kétszer 16 óra alatt forgatunk 10 órányi anyagot: kedd hajnalban indulunk és szerdán, éjfél körül érünk haza.

– Hogyan tud feltöltődni?
– Most sehogy, mert egész nyáron forgattunk, és új, művészeti műsorunk is indul hamarosan. Ráadásul az elmúlt hónapok sütéssel is teltek, mert egy süteményes könyvem is megjelenik karácsonyra. Nem pihentem, és most nagyon fáradt vagyok, ami nem tesz jót, mert ez egy kreatív szakma. Az erőt és a lendületet még az adja, hogy olyan értékes emberekkel találkozom a munkám során, akik feltöltenek.

– Melyik vidéket tartja igazán az otthonának?
– Már az egész országba hazajárok, mert nagyon sok helyen sok-sok időt eltöltöttem, de nem tudok kiemelni egy helyet. A szülőfalumon, Madarason kívül az Orséget érzem még otthonomnak.

– Ha már Orség, akkor az őrség aranya országtortához mennyi köze van?
– (nevet) Ezt Gellért elmondja, ha akarja, de ez teljes mértékben az ő érdemük. Van valamennyi közöm hozzá, de csak annyiban, hogy hatással lehetett rájuk, amit csinálok, hisz’ nagyon régi a barátságunk a Szó családdal, s Batha Paliék is, akik a tökmagolajat készítették, nagyon jó  ismerőseink. De amit Gellért csinált a desszertjével, az igazi innováció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!