2016.09.25. 10:21
Már fonhatjuk a hagyma koszorúját
A hagymát régebben faluhelyen kamrában, esetleg a padláson koszorúba fonva, felaggatva tárolták az emberek. Ma inkább jól szellőztethető helyen, ritka szövésű, szellős zsákokban vagy rekeszekben helyezzük el.
[caption id="" align="alignleft" width="650"] Konyhai tárolás Fotó: illusztráció
[/caption]
A fokhagyma is lényegében hasonló körülményeket igényel, akárcsak a vöröshagyma, tehát a fokhagymát a száránál fogva össze kell fonni és száraz helyre egy szögre akasztani. Eme tárolási mód alkalmazása esetén nem rothad meg, mert így valójában minden oldalról szellőzik.
A cékla és a téli retek is jól tárolható pincében, ennek megfelelően kamrában lehet homok közé is rétegezni őket. Nem szükséges számukra a teljes sötétség, a hőmérséklet ne legyen magas. A 0-8 Celsius-fokos hőmérséklet optimális, viszont 0 fok alatt már megfagyhatnak, ezért feltétlenül fagymentes helyet keressünk a cékla és a téli retek tárolására.
A homokba állított zöldségeinket tavaszig többször át kell válogatnunk, sőt át is rakosgatnunk, hogy észrevegyük az esetleges rothadást!