Közélet

2016.09.25. 10:21

Már fonhatjuk a hagyma koszorúját

A hagymát régebben faluhelyen kamrában, esetleg a padláson koszorúba fonva, felaggatva tárolták az emberek. Ma inkább jól szellőztethető helyen, ritka szövésű, szellős zsákokban vagy rekeszekben helyezzük el.

HEOL

A pince erre kevésbé jó hely, mert ha túl nagy a páratartalom, akkor a hagymát könnyebben támadja meg a baktériumos rothadás. A vöröshagymának köztudottan sokkal szárazabb tárolási körülmények kellenek, mint más zöldségféléknek. Kedvező a vöröshagyma számára a fagypont körüli hőmérséklet, ezért arra törekedjünk, hogy a tárolóban minél kisebb legyen a hőfok. Ebben sok esetben az éjszakai szellőztetés is segít. (a vöröshagyma egyébként -3 Celsius-fokig nem fagy meg).

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Konyhai tárolás Fotó: illusztráció
[/caption]

A fokhagyma is lényegében hasonló körülményeket igényel, akárcsak a vöröshagyma, tehát a fokhagymát a száránál fogva össze kell fonni és száraz helyre egy szögre akasztani. Eme tárolási mód alkalmazása esetén nem rothad meg, mert így valójában minden oldalról szellőzik.

A cékla és a téli retek is jól tárolható pincében, ennek megfelelően kamrában lehet homok közé is rétegezni őket. Nem szükséges számukra a teljes sötétség, a hőmérséklet ne legyen magas. A 0-8 Celsius-fokos hőmérséklet optimális, viszont 0 fok alatt már megfagyhatnak, ezért feltétlenül fagymentes helyet keressünk a cékla és a téli retek tárolására.
A homokba állított zöldségeinket tavaszig többször át kell válogatnunk, sőt át is rakosgatnunk, hogy észrevegyük az esetleges rothadást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!