Közélet

2016.09.26. 16:47

Buborékban is rúgták a bőrt

Egyetemi Sport Nemzetközi Napja: az Eszterházy Károly Egyetem is csatlakozott.

Juhász Henrietta


Kellemes őszi időben szervezhették meg szeptember 20-án az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját, megtöltve élettel és sok-sok mozgással az Érsekkertet. A programelemeket a kisebbek és nagyobbak is szívesen próbálták ki a szokatlan testnevelés óra keretei között.

Idén ősszel az Eszterházy Károly Egyetem is csatlakozott az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjához, amelynek szeptember 20-án az Érsekkert volt a helyszíne.
– Az UNESCO szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává nyilvánította: az ország összes felsőoktatási intézménye kapcsolódik valamilyen rendezvénnyel ehhez a naphoz. Nagy örömmel vettük a lehetőséget, hogy egy egyetemi sportnap keretei között is bemutatkozhatunk, így elhatároztuk, hogy kilépünk az egyetem épületei közül és itt, az Érsekkertben mutatjuk be, hogy mi mindent tudunk a sportról, a testi-lelki-szellemi egészségről. Bemutatkozókat, programokat és nagyon színes lehetőségeket kínáltunk a résztvevőknek – nyilatkozta érdeklődésünkre a rendezvény főszervezője, Bodolai Mónika, a Sporttudományi Intézet sportirodájának vezetője.


Elmondta, hogy a napra nem csupán az egyetemistákat, az egyetem dolgozóit várták, hanem óvodásokat, kisiskolásokat, nagyobbakat és minden városban élőt, az Érsekkertben járó polgárt is.
– Több mint ötven program helyszínünk volt, ahol bizonyos sportokat nézhettek és tapasztalhattak meg. A nap délelőttje a versenysportokról szólt: tenisz, kispályás focibajnokság, strandröplabda, sakkversenyek, kosárlabda mérkőzés. Olyan szervezeteket hívtunk meg, akik további érdekességekkel szolgálhatnak: ilyen a slackline vagy a buborékfoci, a rendőrség pedig biciklis akadálypályával várta az érdeklődőket. A színpadon a sportbemutatókon túl koncertekkel is készültünk – ismertette a program néhány érdekes elemét a szervező.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan értékelik a rendezvényt legkisebbek, akiknek a szószólója, Anna, a Kemény Ferenc Általános Iskola tanulója elárulta: nagyon élvezte az izgalmas programokat. Anna kifejtette, hogy az RSG, vagyis a ritmikus sportgimnasztika a kedvenc sportja.
– Tornázni és labdázni szoktunk, de most még csak karikázunk. Olyat is szoktunk csinálni, hogy felmegyünk a bordásfalra, lecsüngünk és onnan kell feltennünk a lábunkat oda, ahol tartjuk magunkat – avatott be minket az edzések sokszínűségébe a kislány. Megtudtuk tőle, hogy bemelegítés után spárgázni és cigánykerekezni is szoktak. – Eddig kézműveskedtem és kipróbáltam egy biciklit is – mesélte.

Miután Anna és a csoportja tovább sétált, a Cross Team Eger képviselőjével, Árvai Balázzsal beszélgettünk. Csapatuk a funkcionális edzéssel foglalkozik. – Versenyzők és szabadidős sportolók is járnak hozzánk, nagyjából olyan száz tagunk lehet. Súlyemeléssel, atlétikával és gimnasztikával, ciklikus mozgással foglalkozunk: ilyen például az ugráló kötelezés, a futás, az úszás, a séta és a síelés is. Sportunk esszenciája, hogy vegyesen használunk mindent: erőfejlesztést, saját testsúlyos gyakorlatot, az említett ciklikus sportot, mindemellett gimnasztikát, vegyítve az eszközöket a gyakorlattal – mutatta be munkájukat Balázs. Az egyik szerkezet, amit kivittek a sportnapra, egy evezést szimuláló gép volt.

Nagy ütközésekkel és esésekkel kellett számolniuk azoknak, akik neveztek a buborékfoci játékra, amelynek a lényege, hogy egy hatalmas gömbben kell megpróbálni az ellenfél kapujába juttatni a labdát – igaz, a labda a játékban sokszor került háttérbe.
– Mindenki élvezte ezt a játékot, aki eddig kipróbálta. Mi is ki fogjuk próbálni – jegyezte meg Darai Ádám, az egyetem hallgatója.

A Ward Mária intézmény gimnazistáival is találkoztunk, akik egy boxring mellett éppen az osztálytársaiknak szurkoltak.
– A testnevelés órát ezen a napon itt, az Érsekkertben töltöttük a Sportnapon. Amit eddig kipróbáltunk, az nagyon jó volt: például kifeszített kötélen egyensúlyozhattunk – osztotta meg velünk Bolyki Jázmin.
keret: Középpontban a sport, az egészség
– Fontos az, hogy az egyetemen végzett – később akár vezetői pozícióban dolgozó emberek – ezt a szellemiséget vigyék tovább: fontos legyen számukra a sport, az egészséges életmód és erre ösztönözzék majd munkatársaikat és családtagjaikat is. Azzal, hogy a főiskola egyetemmé vált, nagyon fontos szerepet vállal a régióban, aminek egy fontos eleme például az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján szervezett program – válaszolta kérdésünkre Bíró Balázs, az egyetem Hallgatói Önkormányzatának általános elnökhelyettese. Mondanivalóját azzal egészítette ki: hogy a program véleménye szerint úgy sikerült, ahogy megálmodták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!