Közélet

2016.10.15. 13:22

Egyelőre még nincs influenzás megyénkben

Megkezdte munkáját az Influenza Figyelőszolgálat. A kijelölt praxisok között 13 felnőtt háziorvosi, 17 vegyes, valamint 9 gyermekorvosi körzet van.

HEOL

Hazánkban - hasonlóan az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó többi országhoz - megkezdődött az Influenza Figyelőszolgálat működése, amely Heves megyében 2016. év 40. hetétől rögzít adatokat.

A Figyelőszolgálat klinikai adatgyűjtésére a megye területén működő háziorvosok 20%-át kérte fel. Ennek köszönhetően a 2017. év 20. hetéig tartó szezonban 39 praxishoz tartozó lakosok megbetegedési adatai alapján követhető nyomon az influenzaszerű megbetegedések alakulása. A kijelölt praxisok között 13 felnőtt háziorvosi, 17 vegyes, valamint 9 gyermekorvosi körzet van.

A megyei kormányhivatal közleményéből kiderül, hogy a virológiai adatgyűjtésre a Figyelőszolgálatra kijelölt háziorvosok közül megyénkben 3 főt vontak be, ezek az ún. sentinel vagy őrszem praxisok: 1 felnőtt háziorvos Hatvanból, 1 gyermekorvos Egerből, valamint 1 vegyes körzetet működtető családorvos Erdőtelek községből. 

Ezen körzetek rendszeresen küldenek vizsgálati anyagot laboratóriumi vizsgálatra az influenzaszerű panaszokkal hozzájuk forduló páciensektől. A beérkezett minták eredményei alapján így hétről-hétre látszik, hogy megyénkben mely influenza törzs fordult elő.

A Figyelőszolgálatban résztvevő praxisok jelentésén alapuló becslés szerint 2016. október 3. és 2016. október 9. között megyénkben nem fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, tehát Heves megyében a 40. héten nincs influenza aktivitás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!