Közélet

2016.11.09. 07:47

Pályaválasztás előtt: Engedjük, hadd tanulja, amit szeret!

Pályaválasztási Kiállítás: fontos, hogy a diákok szembesüljenek lehetőségeikkel.

Juhász Henrietta

Egy tűt is nehezen lehetett volna leejteni kedden a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnokban az idei Pályaválasztási Kiállításon, amin több mint kétezren vettek részt a körcsarnokban, a diákok és a szüleik pedig 38 standnál tájékozódhattak, köztük középfokú oktatási intézményeknél, munkáltatóknál és egyéb szervezeteknél. Az iskolák tanárai elárulták a Heolnak, hogy miben látják a kiállítás hasznosságát.

Az idei Pályaválasztási Kiállítás 38 kiállítója között középfokú oktatási intézmények és munkáltatók, civil- és ifjúsági szervezetek mutatták be kínálatukat, nem csupán szórólapokkal és előadásokkal, hanem izgalmas, interaktív bemutatókkal is. A diákok üzemlátogatásokkal színesíthették a tartalmas programot.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Több mint kétezren voltak az egri körcsarnokban Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A rendezvényre látogatókat dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott köszöntötte. Hangsúlyozta: a programra látogató nyolcadik osztályos diákok életében meghatározó lesz a döntés, amit a szülők, tanárok és ismerősök, valamint a rendezvény támogató útmutatásával meghozni készülnek. A műszaki, a természettudományi és az informatikai területek állnak a hiányterületek élén.

– A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) főképp a szakmatanulásra hívta fel a fiatalok figyelmét, a hiányszakmákat helyeztük előtérbe. Fontos, hogy tisztában legyenek azzal, mennyire jó nekik, ha hiányszakmát választanak. A tanulószerződés előnyeit is bemutattuk – válaszolta kérdésünkre Zahoreczné Kun Krisztina, a HKIK pályaorientációs tanácsadója.

– Fontos, hogy a gyerekek sok példát láthassanak, hiszen a családban csak néhány szakmára látnak rá. A termelő munkahelyeket a gyermekek nem látják – árulta el véleményét Bojeczánné Vágó Veronika, a gyöngyösi Arany János Általános Iskola tanára. A pályaválasztási kiállítás hasznosságát abban látta, hogy nagyon sok szakmára rálátást nyerhettek a diákok. Szerinte a bemutatás még eredményesebb lenne, ha több üzemlátogatást tehetnének, s minél több szakember látogatna el az iskolákba.

Veresné Kis Krisztina, az egri Dobó István Gimnázium biológia-földrajz szakos tanára, a biológia munkaközösség vezetője elárulta: az idén a négy évfolyamos képzésben három osztályt hirdetnek: általános, biológia-reál tagozatos és humán-angol tagozatos osztályba várják a jelentkezőket.

– Korábban az általános tagozat érdekelte jobban a diákokat, most inkább a specializáltabb képzések után érdeklődtek. Volt szülő, aki megkérdezte, milyenek nálunk az öltözködési szokások, a házirend – mesélte.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Pályaválasztási Kiállításon a diákok 38 standnál tájékozódhattak Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolája „minden érzékszervre ható” bemutatókkal készült, tudtuk meg Párkányi Istvántól, az iskola tanárától. Zenei, természettudományos, képzőművészeti bemutatójuk is sokszínűségükről árulkodott.

– A pályaválasztási kiállítás benyomást kelthetett a tanulókban, de úgy gondolom, nem itt döntötték el, hol tanulnak tovább. Hasznos információkat szerezhettek – jegyezte meg Párkányi István.

A gyöngyösi Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola sokrétű kínálatáról mesélt Vadnai Andrea tanárnő, a gasztronómiai finomságokon túl a diákok a standjuknál megtanulhatták, hogyan lehet különleges szalvétákat hajtogatni. Közölte: tőlük egyenes út vezethet egyetemekre, ha pedig a diákok szakmán belül tanulnak tovább, plusz pontot kaphatnak vagy beszámíthatják tantárgyaikat.

– Főként gépészeti és elektronikai bemutatókkal készültünk, mert oda kell vonzani a fiatalokat – jelentette ki Hevér Tibor, a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium és Gimnázium műszaki vezetője.

Gubicskó Viktória Visznekről érkezett, ő és barátnői is céltudatosan nyilatkoztak: az Egri Szc Kossuth Zsuzsa Szakgimnáziumba és Szakközépiskolába készülnek. A nyolcadikos Viktória nemrég döntött úgy, hogy többet szeretne tanulni az egészségügyről. Fodor Fruzsina érdeklődése megegyezett Viktóriáéval. Barátnőjük, Magyari Apollónia a Kossuth Zsuzsa Szakgimnázium és a Neumann János Középiskola között hezitál.

Boros Dávid a füzesabonyi általános iskolában nyolcadikos, de már tudja, informatikus, programozó szeretne lenni és a Wigner Jenő Informatikai Középiskolába adja be a jelentkezését.

– Az a legszerencsésebb, ha a gyermek olyan szakmát választ, amit szeret és amihez van kedve. Ez az ő életük, nekünk szülőknek az a dolgunk, hogy tanácsokkal lássuk el őket – nyilatkozta a gyermekével Gyöngyösről érkező Jacsó Attiláné.
– A lányom nagyon zene centrikus, szaxofonon játszik már harmadik éve. Engedni kell, hagy tanulja, amit szeret, ha nem szereti, akkor később a munkáját se fogja – avatott be meglátásaiba a kiállításra lányával együtt Szihalomról látogató Nagy-György Krisztina.

 [caption id="" align="alignleft" width="650"] Elektronikai bemutatókon is részt vehettek a jelenlévők Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!