Közélet

2016.11.22. 09:00

Túlmutat a gasztronómián: megnyitott a Szlovák Konyha Hete

Megnyitották a Szlovák Konyha Hetét az Egri SZC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziumban, Szakközépiskolában.

J. H.

Az iskola igazgatója, dr. Vasas Joachim hangsúlyozta: az egyhetes rendezvény túlmutat a szakmai gyakorlaton, fontos kapcsolatok, barátságok születhetnek. A vendégeket dr. Jaroslav Bagacka, a rimaszombati partnerintézmény vezetője, Fábri Eufrozina, az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója és Herman István alpolgármester is köszöntötte. Az ünnepi terítékre került vadaspástétom áfonyamártással és töltött sügértekercs is.

Jaroslav Svagerko főszakács juhtúrós sztrapacskája, szlovák ínyencfalat, kassai veréb, juhász desszertje, csak néhány találékony fedőnevű ínyencség azok közül, amiket ezen a héten ehetnek a Szlovák Konyha Hetén.

– Tudják, miért fontos a finom étel? – tette fel a kérdést Herman István alpolgármester köszöntőjében, s meg is válaszolta: – Közel hozza egymáshoz az embereket, barátságokat teremt és mosolyt csal az arcokra. Két nemzetet úgy lehet a legjobban megismerni, ha ismerjük a kultúráját, a gasztrokultúráját. Nem kellenek hozzá szavak sem, csak nyitottság – tette hozzá. Azt is elárulta a megnyitó résztvevőinek, hogy „nem egy nagy szakács”, de a juhtúrós sztrapacskát a család kérésére mindig ő készíti el.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Huszár Márk
[/caption]

– A gyermekek sokat készülnek a rendezvényre, mindegyikük a saját mesterével, szaktanárával. Rimaszombat környékén két nemzetiség: magyar és szlovák él egymás mellett, de kevés a magyar étel – hangsúlyozta dr. Jaroslav Bagacka, rávilágítva arra, miért nagyon fontos megrendezni náluk is a Magyar Konyha Hetét, így népszerűsítve a magyar ételeket. A hét után ugyanis az egri iskola diákjai és tanárai utaznak Rimaszombatra.

– Az ilyen jellegű találkozóknak felmérhetetlen a jelentősége. Egy hétig Felvidékről négy szakács tanuló, két szakoktató kíséretében itt készíthetik el szlovák ételeiket. Olyan ismeretekhez jutnak, amiket jegyzetekből, tankönyvekből nemigen lehet megszerezni. Messze túlmutat a program egy gasztronómiai akción: mély barátságok születnek tanulók, szakoktatók között, s később is örömmel visszatérnek ide – nyilatkozta dr. Vasas Joachim a negyedik Szlovák Konyha Hete jelentőségéről.

Rámutatott a szlovák és a magyar képzés hasonlóságaira is, mindkét helyen ugyanarra készítik fel a tanulóikat: jó minőségű étkek készítésére, udvarias felszolgálásra és olyan miliő megteremtésére, ahol a vendég jól érzi magát és máskor is szívesen visszatér. A szakmai és kulturális programot Fábri Eufrozina főigazgató példaértékűnek nevezte. A megnyitóra az iskola tanulói műsorral is készültek, melynek alapja Lackfi János Rántott hús című verse volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!