Közélet

2016.11.29. 14:00

Műemlékké válhat a pusztulástól megmentett kastély

Ismét együtt ünnepelték advent első vasárnapját a felújítás alatt álló kétútközi Graefl-kastélynál. A tulajdonos nagy bejelentést tett az eseményen.

SZ. E.

– Hatalmas változást hozott ez az év a Graefl-kastély történetében – mondta köszöntőjében Szerencsés Györgyi, a kastély tulajdonosa a 3. alkalommal megrendezett kétútközi Adventi Forgatag megnyitóján.

– Nyáron elkészült az épület külső felújítása, mostanra pedig a felújított téli kertben is gyönyörködhetünk. Sok munka, összefogás és erkölcsi támogatás van az eredmények mögött, és ezt szeretném megköszönni mindazoknak, akik együtt hittek abban, hogy ez a kastély megmenthető, falai közé élet és vidámság költözhet – fogalmazott.

Bejelentette azt is: 2016. november 22-től az épület országosan védett lett és elindult a műemlékké nyilvánítás folyamata, ami garancia arra, hogy a munka ugyanilyen minőségben folytatódjon tovább, és arra is, hogy a Graefl-kastélyt országosan számon tartsák.

– Az ünnep akkor szép, ha azt megosztjuk azokkal, akikhez tartozunk, akiket szeretünk. Kívánom, hogy a kétútközi kastélyban az adventi koszorún meggyulladó első láng melege tartsa össze a családokat, a baráti társaságokat jövőre is – szólt Szerencsés Györgyi az ünneplőkhöz.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Szomszéd Eszter
[/caption]

A 3. kastély-advent ünnepi műsorát barátok adták, így az ökumenikus gyertyagyújtás előtt Bornemisza János poroszlói polgármester szavalt, majd Kékessy György, a Kárpátok Magyar Néptáncegyüttes alapítója elevenítette fel egyik karácsonyát. Karácsonyi koncertet adott a Bojtorján együttes, énekelt Ozsgyáni Mihály, majd az egerlövői Együtt Egymásért Egyesület is fellépett az ünnepi alkalmon.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Szomszéd Eszter
[/caption]

Megrendezték továbbá a Graefl-kastély Kétútköz III. Süteménysütő versenyt is, amelyre majd'' 40-féle süteményt neveztek. A zsűri tagja volt Nagy Zoltán királyi főszakács, Nagy Attila, a parádsasvári kastélyszálló séfje, Vágó Viktor szakács és cukrász, valamint Bornemisza János, Poroszló polgármestere. Sós kategóriában dr. Pajtókné Tar Ilona győzedelmeskedett, a férfiak közül Kovács Lászlót díjazták. Nagymama legjobb süteménye kategóriában Asztalos Erzsébet lett az első, a reform-sütik között Kurzweil Máriáét találtál a legkiemelkedőbbnek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Szomszéd Eszter
[/caption]

A sütemények közül 3. helyen végzett Bornemisza Andrea sajttortája, 2. helyezett lett Hadobás Gézáné. Az első helyet almás-mandulás tortájával Kanel Ágnes érte el. Tombola is volt: majd'' 200 ezer forint gyűlt össze, amivel az egri Állatokat Védjük Együtt Alapítványt támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!