Közélet

2016.12.31. 10:06

Hamar elszöknek kedvenceink

A szilveszter rendre rémálom a háziállatok számára.

R. L.

Évről-évre nem telik el úgy az év utolsó éjjele, hogy a szilveszteri nagy hangzavarban ne szökne meg valakinek a házi kedvence. Kellő odafigyeléssel sokat tehetünk a védelmük érdekében.
Az óévbúcsúztató ünnepléssel együtt járó robbantásokról sokan szívesen lemondanánk, különösen akkor, ha tudjuk, hogy házi kedvenceink számára kifejezetten rossz élmény. Az erős hanghatással járó pirotechnikai eszközök miatt sok kutya, macska szalad világgá ijedtében, sokuk sajnos sohasem kerül már elő.

A szakemberek azt javasolják a gazdiknak, hogy ha tehetik, szilveszterkor vigyék be a lakásba állataikat, vagy tegyék be éjszakára valamilyen zárt helyre. Erre a célra alkalmas lehet egy kamra, egy garázs vagy akár egy fészer is. Az állatorvosok azt javasolják, hogy aki nem tudja elhelyezni zárt helyre a háziállatát, annak ajánlatos leszedálni kedvenceket, de csakis az állatorvos által ajánlott nyugtatóval.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az ebek idegrendszerét megzavarja a természetellenes hang Fotó: Thinkstock
[/caption]


Fontos, hogy szilveszter este hat után ne vigyük ebünket sétálni, ha mégis közterületen vagyunk, sehol ne vegyük le a pórázt, hiszen bármilyen jól nevelt, az állat ösztönlény, s még pórázzal is kitépheti magát a kezünkből, megharaphat valakit. Az állandó figyelmeztetések ellenére mégis sokan óvatlanok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!