Kultúra

2016.12.31. 12:28

Szilveszter után, január 1-jén hagyományos ételeket kínálnak éttermeink

Ebben az évben indítottuk a gasztronómiai rovatot, azon belül is a séf-interjú sorozatot. Az új esztendő közeledtével megkérdeztük őket, hogyan zárják 2016-ot, milyen menüsort állítottak össze Szilveszterre, illetve mit várnak a jövőtől.

Szomszéd Eszter

484742948

Fotó: Chagin

December 31. különleges dátum a vendéglátásban dolgozók számára is, mivel az év utolsó napján sok helyen többfogásos vacsorával, zenével, éjfél utáni, hagyományos fogásokkal kedveskednek az óévbúcsúztató rendezvényre összegyűlt vendégeknek.

Áprilisban Macsinka Jánossal beszélgettünk, aki megalapította a város első séféttermét, és megtalálta benne számításait is, hisz’ a Macok Bisztró és Borbár hírét már szerte az országban ismerik. Idén a Dining Guide 100-as listájára is felkerült, illetve Gault&Millau étteremkalauz 2017-es kiadványában is szerepel egyetlen Heves megyeiként.

Mint elmondta: a Macok ugyan nyitva lesz Szilveszter napján, de éjszakai rendezvényt nem szerveznek. Az étteremben már most kóstolhatóak a hagyományos fogások, így van birsalmás malacsült, újévi káposztaleves – ami savanyú káposztából készült krémleves báránygerinc-roláddal és füstölt tejfölhabbal –, s mákmorzsás tiramisu. Az újévet családi, baráti körben köszönti, otthon a felesége főz ezúttal malacsültet, s elmaradhatatlan roppanós virslit.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Szilveszterkor számos megyei étteremben készülnek különleges fogásokkal, amit az év utolsó napján a legtöbben pezsgővel öblítenek le. Képünk illusztráció FOTÓ: THINKSTOCK
[/caption]

– Fellendülést várok 2017-től, a már kitaposott úton szeretnék továbbhaladni. Jó látni, hogy elindult a gasztronómiai fejlődés Egerben is – nyilatkozta Macsinka János, akitől azt is megtudtuk: februárban Debrecenben mutatkoznak be a St. Andrea Pincészettel, illetve a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) képviselőivel Budapesten gálavacsorát adnak. Nyáron újra jelen lesznek a Gourmet Fesztiválon, szeptemberben a SVÉT mádi nagyrendezvényét tartják meg, amit 2018-ban Egerbe szeretnének elhozni.

Májusban Gulyás Gáborral, a Senator-Ház Eger séfjével találkoztunk. Náluk sem lesz szilveszteri eszem-iszom, ám január 1-jén lencsefőzelékkel és korhelylevessel készülnek a vendégeknek, akik már jól tudják, az új év első napján ezeket a fogásokat mindig megtalálják a Kis Dobó-téri étteremben.

Szabó Péterhez, a Zsálya Bisztró konyhafőnökéhez júliusban tértünk be, amikor az Egri Bikavér Ünnep miatt nem volt oka unatkozni, most viszont a Szilveszter okán sok a tennivalója, hisz'' teltház lesz náluk.

Az előételek előétele az amuse bouche (ejtsd: aműz bus; jelentése: a száj szórakoztatója) a Zsályában kecskesajt, serrano sonka, zsendice és lilahagymalekvár lesz. A hideg előételből kétfélét szolgálnak fel: szilvásváradi pisztrángot tőkegombával és édesköménnyel, illetve pisztrángtekercset. A meleg előétel bárányhúsos ravioli lesz borjúmiriggyel és szarvasgombás karottkrémmel.

Főételből ugyancsak kétfélét készítenek: rozé kacsamellet batátával, illetve borjúnyakat burgundi mártásban és zöldfűszeres burgonya galette-tel. A galette úgy készül, hogy a krumplit héjában megfőzik, kihűtik, hidegen lereszelik, majd ezt kacsazsírral, szerecsendióval és rozmaringgal összegyúrják és rostlapon kisütik. Éjfél után kóstolható a korhelyleves, a juhbeles virsli almamustárral és a lencsefőzelék fasírttal. Péter elmondta azt is, hogy 2016-ot sikerekben gazdag évnek tartja, és reméli, a következő év is legalább ennyire eredményes lesz.

Októberben látogattuk meg a HBH Étterem és Söröző séfjét, Angyal Tamást, aki január 1-jén már nyitott kapukkal várja a vendégeket újévi malacsülttel, korhely- és lencselevessel, kocsonyával. Rajtuk tehát nem múlik senki gazdagodása és szépsége sem, hisz'' minden adott lesz a szerencse megtartásához.

A november a demjéni Cascade Resort & Spa konyhafőnökéé, Vitai Rolandé volt, aki szintén lázasan készül a Szilveszterre a 3-féle levessel, a 4-féle elő- és 5-féle főétellel. A demjéni vendégek vörösboros libamáj terrine-nel, házi füstölt lazaccal, sáfrányos fokhagyma-majonézzel és bélszín carpaccio-val, valamint fácánesszenciával, palócos báránylevessel és rozmaringos fehércsokikrémlevessel melegíthetnek a főfogásokra. A főételek: füstös marhanyak kapris cheddar-szósszal és chipsburgonyával; souvide szarvasfilé borsos szilvalekvárral, szegfűgombával és sült nudlival; zsályás libamájjal töltött csirkemell kéksajtos gersli-rizottóval; sertésszűz borskéregben fűszeres paradicsomszósszal, konfitált hagymás gancával; egészben sült malac avokádókrémmel, humusszal, coleslaw-val.

Decemberi séfünk az egerszalóki Shiraz Hotel konyhafőnöke, Kovács János volt, aki szintén sokféle étellel várja a vendégeiket az év utolsó napján, ezért csak válogatunk a fogásokból. Előételként lesz fogyasztható a kókuszban sült chilis, lime-os garnéla vagy a füstölt kacsamelles mascarponekrém kapia-concasséval. A főételek is igen színes palettán mozognak: lesz narancsban marinált kapros lazacfilé vaslapon sütve; vörösboros marhapofa bazsalikomos, sonkás knédlivel; tűzdelt szarvasgerinc tejszínes vargányaraguban libamájas buktácskával, de egészben sült malacot is lehet kóstolni birsalmás párolt káposztával. Az éjfél utáni menüben igen kecsegtetően hangzik például a pikáns lencseleves, amit mustárral, citromlével és fehérborecettel tesznek különlegessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!