Közélet

2017.01.05. 15:39

Itt a fagy, fogy a tüzelő

Egyre több megyénkbeli településről telefonálnak szerkesztőségünkbe azt tudakolva, mikor juthatnak hozzá végre az ígért szociális tüzelőhöz. Megkérdeztük.

Barta Katalin

Farkasordító hideget jósolnak a napokban a meteorológusok. Nincs ebben semmi különös, hiszen január van. Mikor legyen hideg, ha nem most? Azoknak a családoknak azonban, ahol fogytán a téli tüzelő, ez különösen riasztó hír. Nem véletlen, hogy naponta megcsörren a telefon szerkesztőségünk ügyeletén. Azt kérdezik az emberek, mikor szállítják már végre a tűzifát, a szenet? A szerényebb jövedelmű családokban azt panaszolják, az év végi ünnepeken sok helyen felemésztették a tartalékokat a háztartások, mivel a család minden tagja otthon volt, s a téli szünet miatt is egész nap fűteni kellett. Újra megkérdeztük tehát, hol, mennyit kell még várni a segítségre. Megtudtuk, megyénkben akadnak szerencsésebb települések, ahol az önkormányzat már megkezdte a szociális tűzifa kiszállítását, ám néhol csak január vége felé juthatnak a háztartások a segítséghez.

Sirokban tavaly a két ünnep között érkezett meg az a 120 köbméter tűzifa, amelyet pályázat útján nyert az önkormányzat a szociális tüzelő támogatásra. Tuza Gábor polgármester elmondta, a készletet a helyhatóság közel 35-40 köbméternyi saját erőből beszerzett fával egészíti ki, hogy minél több rászorulóhoz eljusson a segítség. A helyi rendeletnek megfelelően idén családonként nagyjából egy köbméter fát tudnak biztosítani. A kiszállítás megkezdődött. Tegnapig nagyjából az összmennyiség harmadát tudták a házakhoz eljuttatni. A napokban a remények szerint mindenhova megérkezik a tüzelő.

Parádon 130 köbmétert nyertek erre a célra, jelenleg is folyik a feldolgozás, amelyben közmunkások vesznek részt. Mudriczki József tájékoztatása szerint a héten elbírálják a szempontokat is, hogy ki, milyen feltételek mellett jogosult a segítségre, s feltehetően január második felében kezdődhet meg a szállítás. Itt a saját készletből 4-5 családnak már juttattak rendkívüli segítséget is.

Kerecsenden nehezen tudnak dűlőre jutni a képviselő-testület tagjai a kérdésben, hogy ki kapjon idén a keretből, mivel a tavalyihoz képest jóval kevesebb mennyiséget, mindössze 120 köbmétert nyert a község, márpedig itt nagyon sok a rászoruló család. Sári László polgármester azt mondja, vitát váltott ki a grémium tagjai között, hogy ki részesüljön a juttatásból. Néhányan szorgalmazták, hogy valóban csak a legjobban rászoruló, gyermeket nevelő családok között osszák szét, pár képviselő viszont amellett érvelt, hogy az egyedülálló, kisnyugdíjasokat is segíteni kell. Végül úgy döntöttek, elnapolják a döntést, amit napokon belül meghoznak. Fát azonban csak január vége felé látnak az emberek, mivel a szállítással is gondok vannak. A mennyiség is kevesebb lesz a tavalyinál.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Szociális tüzifára sok helyütt még várnak az emberek. Az elkövetkező napokra igazi hideget ígérnek az időjósok Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Mátraderecskén és Pétervásárán úgy döntöttek, idén zsákos szénben igénylik és továbbítják a természetbeni segítséget. Úgy vélik, ez némiképp igazságosabb, és gyorsabban eljuttatható a mennyiség az emberekhez. A szállítmányok a napokban érkeznek meg, s az osztást is azonnal megkezdik. Igaz, ez a megoldás nem túl környezetbarát, tekintve a levegőszennyezettségi mutatókat, ám a fagyhalálnál még mindig jobb.

Talán a legírigylésreméltóbb helyzetben a tarnalelesziek vannak. Kovács Béla polgármester tájékoztatása szerint itt 205 köbméter pályázati fát oszthattak szét. Ebből a mennyiségből 205 olyan család kapott egy-egy köbméternyi mennyiséget, ahol gyermekvédelmi kedvezményre és lakhatási támogatásra jogosultak az igénylők. Leleszen arra is ügyeltek, hogy lehetőleg tavaly év végéig valamennyi családhoz eljusson a megítélt mennyiség. A közmunkások szorgos munkájának és az erdészet rugalmas hozzáállásának köszönhetően itt decemberben három hét alatt célhoz ért a segítség.

A nyugdíjasoknak is tartalékoltak a faluban

Tarnaleleszen nemcsak időben kapták meg a fát, hanem plusz juttatásra is számíthatnak az idős, egyedülálló emberek, illetve a tartósan beteg gyermeket nevelő családok. A falu vezetői úgy döntöttek, hogy a nyár folyamán kitermelt, saját tartalékból hatvan köbméternyi fát azoknak osztanak ki, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz anyagi helyzetben. A pótkeretből 120 ember kap fél-fél köbméternyi tüzelőt a téli hónapokban. Itt a 62 éven felülieket más módon is támogatják. Az ünnepek előtt 3-3 ezer forintot kaptak ajándékba. Erre a célra egymillió forintot különítettek el a költségvetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!