Közélet

2017.01.13. 07:24

Intenzív havazás, ónos eső

Az ország északi, északkeleti területein havazik, a középső országrészben ónos eső esik, Békéscsaba környékén pedig jeges eső a jellemző - hívta fel az autósok figyelmét az Útinform péntek reggel.

HEOL

8:15


Útállapot, időjárás január 13-án 8.15-kor:

A Dunántúl nyugati részén csapadékmentes az idő. A keleti, északkeleti országrészben, illetve a középső országrészben váltózó halmazállapotú csapadék esik. Az északi, északkeleti területeken havazik, illetve szállingózik a hó. Pest megye egyes területein illetve Heves térségében havas eső esik. Az ország középső területein Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Tolna és Fejér egyes területein ónos eső esik. Békéscsaba és Gyomaendrőd környékén havas eső a jellemző.

A gyorsforgalmi utak burkolata jellemzően sónedves, de az M3-s autópálya teljes szakaszán havas, hókásás, latyakos a burkolat. A fő- és mellékutak burkolata nagyrészt vizes, sónedves, az északi, északkeleti területeken havas, latyakos, hókásás. Téli útviszonyok a jellemzők, de járhatatlan út nincs.

A látási viszonyok általában jók, északkeleten a csapadékos idő, illetve a párásság miatt elvétve 100-300 m közötti a látótávolság.

Országszerte gyenge a légmozgás, de a Kisalföld környezetében erős széllökéseket mértek.

A hőmérséklet a -5 és +6 fok közötti.

A Nógrád megyében, illetve Szlovákiában kialakult időjárási körülmények miatt a 2-es főút Pest és Nógrád megyei szakaszán megtiltották a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését. Az M2-es autóúton a Rádi csomópontnál állítják félre a néhézgépjárműveket.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2017.01.13. péntek éjfélig

CSAPADÉK:

Pénteken éjfélig az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék várható, többfelé 15-20 mm körüli mennyiség valószínű. Az ország délnyugati-északkeleti tengelyében 20 mm feletti csapadék is hullhat.

ÓNOS ESŐ: Előreláthatólag a ma reggeli, délelőtti órákig Pest megye egyes részein, Bács-Kiskun keleti felében, illetve Csongrád, Jász-Nagykun és Békés megyében ónos eső (néhol > 1 mm) várható.

HÓ, HAVASESŐ, ESŐ:

Péntek éjfélig Nógrád, Heves és Borsod megyében síkvidéken jellemzően havazás várható (> 15-20 cm), 300-350 méter felett az Északi-középhegységben 25-30 cm feletti hóréteg valószínű. Előreláthatólag a péntek déli, délutáni órákig az ország déli, délnyugati területein inkább eső, az ország többi részén eső, havaseső mellett havazás várható csapadékintenzitás függvényében, síkvidéken többfelé +0.5, +1 fok körüli hőmérsékletek mellett. Várhatóan a délutáni óráktól már egyre nagyobb területen a havazás lesz a jellemző az országban síkvidéken, keleten azonban vegyes halmazállapotú (eső, havaeső, hó) csapadék lehet a jellemző. Péntek éjfélig síkvidéken kb. lepel-10 cm vizes, tapadó hó valószínű, a magasabban fekvő részeken ~ 350 méter felett általában 10-15 cm feletti (tapadó) hóréteg alakulhat ki.

SZÉL: A reggeli órákig az északnyugati megyékben kis területen, illetve este délkeleten van esélye kis területen 70 km/h körüli széllökésekre déli irányból

7:30

Az ország északi, északkeleti területein havazik, a középső országrészben ónos eső esik, Békéscsaba környékén pedig jeges eső a jellemző - hívta fel az autósok figyelmét az Útinform péntek reggel.

A 7.30-kor tapasztalt útállapotokról kiadott tájékoztatás szerint a Dunántúl nyugati felén borult, csapadékmentes az idő. A keleti, illetve a középső országrészben változó halmazállapotú csapadék esik: az északi, északkeleti területeken havazik, illetve szállingózik a hó, Pest megye egyes területein, illetve Heves térségében havas eső esik, az ország középső területein (Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Tolna egyes területein) ónos eső esik, Békéscsaba környékén pedig a jeges eső a jellemző.

A gyorsforgalmi utak burkolata jellemzően sónedves, de az M3-s autópálya teljes szakaszán havas, hókásás, latyakos a burkolat. A fő- és mellékutak burkolata nagyrészt vizes, sónedves, az északi, északkeleti területeken havas, latyakos, hókásás. A téli útviszonyok a jellemzők, járhatatlan út nincs.

A látási viszonyok általában jók, északkeleten elvétve 100-300 méter közötti a látótávolság. Országszerte gyenge a légmozgás, de a Kisalföld környezetében erős széllökésekkel kísért a déli szél. A hőmérséklet a -7 és a +7 Celsius fok között változik - közölte az Útinform.

6:00

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb információi alapján Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor területéről ónos esőt jelentettek. A síkosságmentesítés ilyen időjárás esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is - csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. Ezért a közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.
 
A Dunántúl keleti felé, illetve a középső országrészben intenzív csapadék tapasztalható. Északon erősen havazik, a főváros környezetében és a Duna-Tisza köze további területein eső, havas eső, ónos eső a jellemző. Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor térségében ónos eső esik. Az Északi-középhegység környezetében mindenhol havazik. A Nyírségben szállingózik a hó.

A gyorsforgalmi utak és főutak burkolata nagyrészt vizes, sónedves, az északi, északkeleti területeken havas, latyakos, hókásás. A mellékutak burkolata a Bakony egyes területein, a Duna Tisza köze északi felében valamint a Tiszántúl északi felén havas, latyakos, hókásás. Téli útviszonyok a jellemzők, járhatatlan út nincs.

A hőmérséklet -7 és 3 fok közötti.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Hajnal óta havazik Egerben is Fotó: idokep.hu
[/caption]

Az Országos Meteorológiai Szolgálat II. fokú narancs riasztást adott ki ónos esőre Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Pest megye egyes járásaira.

Amíg az ónos eső esik, a társaság sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek. Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.
 
A közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosságmentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik. Ezért a cég kéri a közlekedők türelmét és megértését ezen időszak alatt.
 
A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!