Közélet

2017.01.16. 19:00

Több százan túráztak a Tisza-tó jegén

Igazi kuriózumnak számít a téli programok között a Tisza-tavi jégtúra.

Sz. Zs.

A Tisza-tó nyáron gyönyörű, s évente több százezren meg is csodálják. A tó téli arca azonban sokkal rejtélyesebb, nagyon kevesen vannak, akik már közelebbről is megismerkedhettek a jégen játszó napsugarak és a rideg környezetben is itt élő állatok világával. A korábbi enyhe telek miatti kényszerű szünet után végre az elmúlt hetekben ismét kellő vastagságú volt a jég ahhoz, hogy egy igazi aktív téli hétvégét töltsünk el a Tisza-tavon. Az elmúlt hetekben már több alkalommal is indult jégtúra a tiszaörvényi kikötőből, melyeken több százan vettek részt, páratlan élményekkel gazdagodva.


Az egyik legcsodálatosabb Tisza-tavi útvonal a befagyott tó jegén járható be a téli túra alkalmával, érintve régi morotvákat, fokokat, erdőket, legelőket, melyeket évtizedekkel ezelőtt bekebelezett a Tisza-tó vize. Különleges világ tárul elénk azért is, mert az alacsonyabb téli vízszint miatt a nyáron víz alatt lévő fatönköket, tereptárgyakat is felfedezhetjük. Láthatjuk, hogy milyen aktívak télen is a vidrák, hogyan élnek madaraink, mi rejtőzik a nyáron bejárhatatlan nádasok mélyén. A túra során száraz lábbal lehet bebarangolni az apró csapásokon, sőt, a Tisza-tó „nyílt vízére” is kisétálnak a túrázók. A túra előtt és után forró teával, forralt borral várják a résztvevőket. [caption id="" align="alignleft" width="650"] A téli Tisza-tó is érdekes Fotó: Mészáros János
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!