Közélet

2017.01.18. 20:16

Túlzsúfolt az óvoda, 50 helyett 80 gyermeket látnak el

Ha rövid időn belül nem lesz változás, akkor szabályszegésre kényszerül az intézmény.

Szomszéd Eszter


Dobi István, Tarnazsadány polgármestere azt közölte, hogy a képviselő-testület már kétszer emelte meg a férőhely számát az óvodában. Az alapvetően 50 férőhelyet először 60-ra, majd 70-re növelték, de már ez sem elég, mivel a napokban beiratkozott a 80. gyermek. Őket valójában csak két és fél csoportban tudják elhelyezni, az épületben ugyanis két normál méretű csoportszoba és egy jóval kisebb alapterületű fejlesztő helyiség található: ez utóbbi már funkciót váltott, mivel itt vannak a legkisebbek.

– A szocpol, és az, hogy az embereket a gyermekvállalásra ösztönözték, településünkön 2010-ben demográfiai robbanást hozott, ami azóta is tart, hisz’ a fiatal nemzedék ismét gyermekáldás előtt áll – tudatta a faluvezető.
Rékasi Imréné is naprakész adatokkal rendelkezik a jelenlegi és a várható gyerekekről is. Mint elárulta: 2014-ben 24 baba született, ők idén töltik a 3. életévüket, jelen pillanatban pedig 19 várandós asszonyról tudnak Tarnazsadányban.

Egy hétköznapon, az influenza-szezon kellős közepén látogattunk el a tarnazsadányi óvodába. A polgármesteri hivatallal szemben lévő épülettel külsőleg minden rendben van. Két csoportszoba és egy kisebb foglalkoztató ablaka néz az udvarra és az utcára. Belépve az intézménybe azonban jól látszik: minden helyet kihasználnak. A falakon végigfutnak az ovisok öltözőszekrényei és a padok, a közöttük fennmaradt esetleges üres falrészeken beépített szekrények találhatók. Innen nyílnak a csoportszobák is, ahol átlagosan 30 gyermekkel foglalkoznak. Jelen pillanatban viszont ennél jóval kevesebben vannak, „köszönhetően” a vírusnak. Szépen, lassan az óvónők is sorban kidőlnek, hisz’ ilyenkor nem megbetegedni majdnem egyenlő a csodával.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A tarnazsadányi óvoda egyre kisebbé válik, mivel egyre több gyermeket kénytelenek felvenni. A csoportszobákban átlagosan 30 óvodás és legalább két pedagógus tartózkodik FOTÓ: KORSÓS VIKTOR
[/caption]

A folyosóról balra nyíló első helyiség a vezetői iroda. Két asztallal, három székkel, és beépített szekrényekkel. A szülőkkel ezen a szűkös helyen találkoznak, és a megbeszéléseiket is kénytelenek itt tartani, ahol nem mindenkinek jut ülőhely. Rékasi Imréné óvodavezető a Heolnak elmondta: most már sajnos előfordult az, hogy volt olyan 3 éves gyermek, akit nem tudott felvenni, mivel minden, eredendően tarnazsadányi származású tankötelesről gondoskodniuk kell.
– Nem jellemző, hogy visszamaradnak 6 éves koruk után, általában csak szülői kérésre maradnak itt 7 esztendősen is, tehát nagyrészt tényleg csak azok vannak itt, akiknek kötelező. Minden kis területet igyekszünk a legjobban kihasználni, de ez zsúfoltsághoz vezet, ami egy idő után kellemetlenné válhat, hiába akarjuk mi a legjobbat a gyerekeknek – mondta az óvoda vezetője.

A vezetői irodában sem jobb a helyzet, de a dolgozók öltözőszobája ugyancsak gyakran átalakul mosó- és vasalószobává, továbbá itt tartják a fejlesztő órákat is. A kicsikkel kénytelenek a fejlesztő pedagógusok és logopédusok a kiteregetett ruhák, ágyneműk alatt foglalkozni.
Valóban, nem egy XXI. századi megoldás ez, de szegény ember vízzel főz – szokták mondani. Mikor arról érdeklődünk, pályáztak-e már bővítésre, az a válasz érkezik, hogy még nem volt olyan lehetőség, ami megfelelt volna számukra. Ugyan az óvodát 2005-ben korszerűsítették, akkor még úgy tűnt, elegendő lesz ez a hely. Ám mostanra kiderült: koránt sincs így. Akkor a legégetőbb problémát a lapostető és a rossz nyílászárók jelentették, most pedig a helyhiány, hisz’ egy eredetileg 50 férőhelyes óvodába jelenleg már 80-an járnak Tarnazsadányban. Tizenkét évvel ezelőtt felújították a konyhájukat is, ahol a mai napig 250 adag étel készül. Annak felszereléseit az önkormányzat folyamatosan pótolja, hisz’ nemcsak az óvodások étkeztetéséért felelnek, hanem a falu általános iskolásai és idősei is innen kapnak ellátást. Megtudjuk: a szünidei gyermekétkeztetés ugyancsak maximálisan kihasznált.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kiteregetett ruhák alatt tartják foglalkozásaikat a logopédusok – mutatja Rékasi Imréné FOTÓ: KORSÓS VIKTOR
[/caption]

Ahogy az óvodavezető fogalmazott: Tarnazsadányban nagyon sok a 4 H-s gyerek. Ő ezt úgy fordítja: hihetetlenül halmozottan hátrányos helyzetű, mivel előfordult például már olyan is, hogy a szülő azért nem tudta hozni a gyermekét óvodába, mert nem volt száraz ruhája. Ráadásul, ha ez nem lenne elég, szakember-hiánnyal is küzdenek: sem családsegítő, sem védőnő nincs már a faluban. Mostanra a helyettesítés sem megoldás, mivel a szakemberek túlterheltté váltak.

Dobi István polgármester szerint a településfejlesztési pályázatok jelenthetnének megoldást. Kalkulációik alapján 30 millió forintból megépíthető lenne plusz egy csoport- és egy bölcsődei szoba, valamint a hozzájuk tartozó vizes blokkok, ezeken kívül még a bútorzatot is be tudnák szerezni a fenti összegből.
– Amennyiben lesz nyertes pályázatunk, akkor örülünk, ha nem: akkor muszáj lesz válogatnunk, hogy kit vegyünk fel. Ez esetben pedig a törvény ellen fogunk véteni… – nyilatkozta elkeseredetten Rékasi Imréné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!