Közélet

2017.01.20. 15:43

Lassan, de terjed az influenza

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 2. héten nem érkezett jelentés.

B. K.

Az Influenza Figyelőszolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint  január 9 és 15 között 340 fő, az előző hetinél több mint kétszer annyian fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Megbetegedéseket megyénk mindhárom járási hivatali Népegészségügyi Osztályához jelentettek. A legtöbb influenzaszerű megbetegedést a Hatvani Járásból jelezték. Ott már szerdától látogatási tilalom érvényes az Albert Schweitzer Kórházban. Időközben egyébként az egri Markhot Ferenc Kórház több osztályán is elrendelték ugyanezt.
Többnyire a 14-25 éves fiatalok fordultak orvoshoz ilyen tünetekkel.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 2. héten nem érkezett jelentés. Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat háziorvosai virológiai vizsgálatra 7 betegtől küldtek be mintát az Országos Epidemiológia Központ Légúti Vírus Osztályára, 2 mintából influenza A (H3N2) vírust, 1 mintából Influenza A és RS vírust, 1 mintából RS vírust mutattak ki, 3 minta negatívnak bizonyult.
A tartós hideg és a megfázásos megbetegedések miatt a vártnál kevesebben adtak vért január első két hetében, ezért mindenkit véradásra kér a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat.


A Magyar Vöröskeresztnek naponta 1800 véradót kell toboroznia ahhoz, hogy a kórházi ellátáshoz szükséges vérmennyiség rendelkezésre álljon. A szervezet arra kér mindenkit, aki egészségesnek érzi magát, hogy vegyen részt a januárban országszerte szervezendő véradás valamelyikén. Megyénkben ma 10-től 15 óráig Halmajugrán a Művelődési Házban, pénteken délelőtt 9-12 óráig Gyöngyösön a Bugát Pál Kórházban, ugyanezen a napon délután 3-5 óráig pedig  Egerben a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában várják az önkénteseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!