Közélet

2017.01.24. 19:08

Több mint harmincöt fertőzött 31 év alatt

Mi okozza az AIDS betegséget? Hogyan fertőz? Milyen szűrési lehetőségek vannak, a tavalyi adatok alapján mennyien fertőződtek meg megyénkben? A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Közegészségügyi és Járványügyi Osztálya válaszolt lapunk kérdéseire.

Juhász Henrietta

A Human Immunodeficiency Virus (HIV), magyarul az emberi immunhiányt okozó vírus okozza tulajdonképpen az AIDS-betegséget. A vírus éveken át megbújhat az emberi szervezet sejtjeiben, s közben lassan károsítja az immunrendszert, így csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Erről és a megyei szűrési lehetőségekről, a fertőzöttek számáról tájékoztatta érdeklődésünkre lapunkat a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Közegészségügyi és Járványügyi Osztálya annak apropóján, hogy nemrég hozták nyilvánosságra az AIDS-kórral hazánkban küzdők számát.

Válaszaik között elsőként tértek ki arra, hogy mi is valójában a HIV, hogyan, mikor jelentkeznek a tünetek azoknál, akik megfertőződtek. Fontos, hogy a vírushordozó egészségesnek érezheti magát, ám a vérével és a nemi váladékával megfertőzhet másokat. Sajnos olyan is előfordulhat, hogy egy fertőzött anya a terhesség alatt, vagy a szülés folyamán, szoptatáskor fertőzi meg gyermekét. Az AIDS vírusa kimutatható a vérben és a nemi váladékban, de a szervezeten kívül rövid időn belül elpusztul, így csak abban az esetben fertőz, ha egyik emberből közvetlenül kerül át a másikba.

Kérdésünkre, hogy melyek a fertőzés terjedésének útjai, a Közegészségügyi és Járványügyi Osztály kiemelte a szexuális érintkezést, amelynek során a nemi váladékkal nyálkahártya érintkezik. Megemlítették az intravénás kábítószer használatát abban az esetben, ha a tűt egy fertőzött személlyel osztják meg, illetve a már említett esetet, amikor a fertőzött anya juttatja át gyermeke szervezetébe a vírust. Nem kell azonban tartani attól, hogy a vírust bárki elkaphatná akár egy közös mosdó használata során, esetleg érintéssel, vagy csókkal, uszodában, de tüsszentéssel, köhögéssel sem lehetséges a fertőződés. Attól sem kell tartania senkinek, hogy baja eshet, ha egy HIV-fertőzöttről szeretne gondoskodni.

A tájékoztatás szerint mindenkinek javasolt a szűrővizsgálat abban az esetben, ha az eltelt hónapokban volt olyan védekezés nélküli szexuális kapcsolata, amelyben számára a partnerének szexuális élete ismeretlen volt. Ugyanúgy érdemes átesnie egy vizsgálaton azoknak az intravénás drogot használóknak, akik a tűt megosztották másokkal is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Tanácsadójában tavaly 54-en vettek igénybe HIV szűrést és tanácsadást.
[/caption]

– A HIV-fertőzést speciális vérvizsgálattal, ellenanyag kimutatásával lehet igazolni. A fertőzést követő négy hét múlva jellegzetes ellenanyagok jelennek meg a vérben. „Ablakperiódusnak”-nak nevezik azt az időszakot, amikor a vírus már a szervezetben van, de még laboratóriumi vizsgálattal nem mutatható ki az ellenanyag, így a szűrővizsgálattal csak az „ablakperiódus” elteltével lehet bizonyítani a fertőzést – osztotta meg lapunkkal a lényeges információt a Járványügyi Osztály.

Megtudhattuk, hogy térítésmentes, önkéntes HIV-szűrésre a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai és az Országos Epidemiológiai Központ által működtetett HIV/AIDS Tanácsadókban, a Bőr- és Nemibeteggondozó Intézetekben is van lehetőség.

Megyénkben a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának orvosi rendelőjében – a Kossuth Lajos út 11. szám alatt (telefonszám: +36 36 511-918) – működik Anonim HIV/AIDS Tanácsadó. Itt szerdán 9-12 óráig és 13.30-15.30-ig van rendelési idő.

– Önkéntes, térítésmentes, anonim HIV-szűrővizsgálatot, valamint HIV/AIDS tanácsadást bárki igénybe vehet, aki felkeresi főosztályunkat. A főosztályunk által működtetett tanácsadóban 2016-ban 54-en vettek igénybe ilyen módon HIV-szűrést és személyre szabott tanácsadást a HIV-fertőzéssel, illetve az AIDS-betegséggel kapcsolatban – válaszolták kérdésünkre.

Több mint 3000 fertőzött 31 év alatt

A jelentési kötelezettség bevezetésétől, vagyis 1985-től 2016. szeptember 30-ig Heves megyében 35 bejelentett HIV-fertőzött volt. A fertőzőbeteg nyilvántartásban ebben az időtartamban országosan összesen 3291-en szerepeltek, ám a nyilvántartás kizárólag az ismert lakóhelyű, nem anonim személyeket tartalmazza. A Közegészségügyi és Járványügyi Osztály felhívta a figyelmünket, hogy a fentebb említett számokban az időközben elhunytak is szerepelnek. Az osztálytól kapott térkép alapján a legtöbb fertőzött ebben az időszakban Pest megyében élt, kiemelten pedig a fővárosban és sokan a vele szomszédos Fejér megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!