Közélet

2017.01.24. 18:01

Brüsszelbe utazhat a nyertes csapat

A kultúrák közötti párbeszéd állt a Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban nevű verseny középpontjában.

J. H.

A Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban nevű verseny célja, mint dr. Horváth Ágnes, az Agria Universitas Egyesület elnöke, az Eszterházy Károly Egyetem Politológia Tanszékének tanára elmondta, hogy a társadalomtudományok iránt érdeklődő fiatalokat olyan programmal gazdagítsa, amely segítség a pályájukon.

Dr. Horváth Ágnes elárulta: a verseny háromfordulós volt, egy csapatban három diák vehetett részt. Az első, írásbeli fordulón túljutottaknak nyílt napot kellett szervezniük a saját iskolájukban. Innen már csak a tíz legjobb gárda kerülhetett a hétfői, egri döntőbe. Pécsről, Győrből, Fertődről, Miskolcról, Budapestről és Egerből is bejutottak tanulók a végső megméretésre.

Dr. Horváth Ágnes tudatta: a világlátott fiataloknál megerősödött az idegen nyelv ismerete, gyakorlati használata. A feladatok között volt olyan, melyben egy-egy kép alapján az európai kulturális fővárosokat, nemzeti ételeket, népviseleteket, Európa mindennapjait befolyásoló közéleti személyiségeket kellett felismerni. Ki kellett dolgozniuk egy ország bemutatását, utazást is kellett szervezniük.

– A versenynek mindig van egy altémája. Idén ez a kultúrák közötti párbeszéd volt. A migráció és a kultúrák találkozása kiemelt része életünknek. Azok tudnak jó választ adni a verseny problémafelvetéseire, akiknek az érzékenysége és tudása elér egy megfelelő szintet. Fontos minél több helyen beszélni arról, hogy a különbözőségeket, az államok szabályait és törvényeit hogyan tudjuk tiszteletben tartani – nyilatkozta dr. Horváth Ágnes. Az első helyezett csapat brüsszeli, a második helyezettek bécsi tanulmányútra indulhatnak, a harmadikok értékes könyvcsomaggal távozhattak a versenyről.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Értékes nyereményekkel térhettek haza a díjazott csapatok Fotó: Huszár Márk
[/caption]

S íme az eredmény:

I. helyezés: Krúdy Gyula Gimnázium, Győr
A csapat tagjai:
Bruszt Ráhel
Módos Anna
Szilágyi Júlia
Felkészítő tanár: Böröczki Róbert
Nyereményük: 4 napos tanulmányút Brüsszelbe

II. helyezés: Pécsi Leőwey Klára Gimnázium
A csapat tagjai:
Aracs Noémi
Faházi Benedek
Kovács Dalma
Felkészítő tanár: Radványi Krisztina
Nyereményük: 2 napos tanulmányút Bécsbe

III. helyezés: Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium, Miskolc
A csapat tagjai:
Almássy Anna
Bubenkó Bianka
Budai Amanda
Felkészítő tanár: Kulcsárné Gál Beáta
Nyereményük: értékes könyvcsomag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!