Közélet

2017.02.07. 18:01

Nem divatból diétáznak

A nemrégiben induló Táplálék Allergiában és Intoleranciában érintettek Köréről beszélgettünk Dr. Virág Diánával, a kémia tudományok doktorával, kémia-biológia szakos tanárral.

Juhász Henrietta

Young mother holding her newborn child. Mom nursing baby. Woman and new born boy in white bedroom with rocking chair and blue crib. Nursery interior. Mother playing with laughing kid. Family at home

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az Új Nemzedék egri Közösségi Terében az elmúlt héten szervezett először beszélgetést a TALI Kör, vagyis a Táplálék Allergiában és Intoleranciában érintettek Köre Dr. Virág Diána és Virág Eszter, a közösségi tér vezetőjének szervezésében. Virág Diána elmondta, olyan kört szeretnének kialakítani, ahol megoszthatják tapasztalatikat az ételallergiával, az ételintoleranciával kapcsolatban.

– Ez nem tanácsadás, én is csak egy szülő vagyok, akinek a gyermeke tejfehérje-allergia gyanús volt, emiatt több mint egy évig elég szigorú diétát kellett tartanunk. Szoptatott csecsemő esetén az anyának is ki kell iktatni az étrendjéből minden olyan élelmiszer összetevőt, ami a babának problémát okoz. A diéta helyett tápszerre is áttérhettünk volna a gyermekem táplálásánál, de a szoptatás számos előnye között kiemelkedő az immunrendszerre gyakorolt hatása, így emellett döntöttem. Elmesélem a megjárt utakat, hátha valakinek könnyít a helyzetén, hogy merre induljon, kihez forduljon, ha valami gyanúsat észlel – mesélte. Fontos, hogy a szülő jelezze a gyerekorvosnak, ha szokatlan bőrtünetet, emésztőszervi, vagy más, nem szokványosat észlel. A diétát csak orvosi diagnózis után szabad elkezdeni, az étrendhez érdemes dietetikus segítségét kérni.

– A laktóz- és a lisztérzékenység egy életre szól. A tejfehérje allergia 1-3 éves korra diéta mellett kinőhető, de nem mindig. Tejfehérje allergiánál fontos, hogy a tejfehérjét teljesen kerüljék, az a lényeg, hogy a szervezet „elfelejtse”, hogy találkozott ezzel a számára nemkívánatos anyaggal, hogy mikor évek múlva újra kapcsolatba kerül vele, már ne kezelje idegenként. Az immunrendszer megerősítése érdekében minden gyerekkori allergia esetén fontos lenne a 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás – tanácsolta. Az allergiás tünetek általában enyhébbek a szoptatott babáknál, a betegség kinövése is valószínűbb. A szilárd táplálék 4 hónapos kor előtti bevezetése háromszorosára növeli a 10 éves kor előtt megjelenő ételallergia kialakulásának kockázatát.

Az Új Nemzedék Közösségi Klubban havonta egy alkalommal szeretnék megtartani a beszélgető kört, minden hónap első hetében.

Allergia, ételintolerancia

– Az ételallergia kialakulásában az immunrendszernek van fő szerepe, az élelmiszer váltja ki (tojás, tejfehérje, dió, eper). Az immunrendszer a szervezetbe jutó anyagot idegenként érzékeli és túlzott védekezési reakciót indít ellene. Az ételintolerancia az emésztőrendszer betegsége, ezt egy adott élelmiszer váltja ki immunológiai eltérés nélkül. A tejcukor-érzékenységnél például egy enzim hiányzik, ami a tejcukrot bontaná. Kívülről be lehet vinni az enzimet étkezés előtt, vagy az élelmiszer előállítása során is el tudják bontani – avatott be minket Dr. Virág Diána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!