Közélet

2017.02.08. 18:20

Eladó: nem tudni, mi lesz a legendás egri cukrászda sorsa

Árulják az egriek egykor kultikusnak számító vendéglátóhelyét, a Dobos cukrászdát. Egyelőre nem tudni, milyen sors vár Café Dobosra.

Barta Katalin

Heves megyében hosszú éveken át csak a vidék Gerbaud-jának hívták a Széchenyi utcában található Dobos cukrászdát. A tősgyökeres egrieket rengeteg szép élmény, emlék köti a nagymúltú helyhez, amit tulajdonosa a napokban kezdett árulni. Az ingatlant 190 millió forintért mostantól bárki megveheti.

Mivel a Dobos több volt egy átlagos cukrászdánál, úgy döntöttünk, felidézünk néhány derűs emlékfoszlányt, hogy így tisztelegjünk az egykor fogalomnak számító vendéglátóhely előtt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Eladó az egri Café Dobos Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A létesítmény 1966. május 16-án nyitotta meg kapuit Eger belvárosában. Az egriek és a turisták által is oly kedvelt hely reprezentatív jellegével és kiváló termékeivel, a HungarHotels égisze alatt, Bencs Kálmánné irányításával kezdte meg működését. Az elmúlt  évtizedek alatt első osztályú cukrászdaként üzemelt.

Marján Sándor, a méltán népszerű Marján Cukrászda tulajdonosa nemrégiben így idézte fel a kezdeteket lapunkban: – Fiatal cukrászként jómagam is tagja voltam a Dobos kezdő csapatának. Nem kisebb emberek vezették a helyet, mint Tőzsér Sándor, nemzetközi mestercukrász, illetve Kis Péter karamell-mester. A nyitás után egy év elteltével a Hungar Hotels hazai üzletei közül a legeredményesebb vendéglátóhelynek bizonyult. A Dobos színvonala ekkor a pesti Gerbaudéval vetekedett. Sándor emlékei szerint a Dobos aranykora volt ez, s ezt az idősebb egriek is megerősíthetik.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A régi Dobos a fővárosi Zserbó mintájára épült, sok márvánnyal, Mária Terézia korabeli, velencei csillárral Archív fotó
[/caption]

Bencs Kálmánné, Éva néni, a Dobos elő vezetője a negyven éves jubileumát ünneplő cukrászdáról így vallott 2006-ban lapunk munkatársának: – A fővárosi Zserbó mintájára épült a Dobos, márvánnyal, Mária Terézia korabeli velencei csillárral, amely még sokáig díszítette a termet. Herendi készleten tálalták a süteményeket és ezüstözött tálcákon szolgálták fel. Olyan volt ez akkor, mintha ma egy tízcsillagos luxusszálloda nyílt volna. Mindenki a vidéki Zserbóként emlegette. A Dobos Cukrászda pillanatok alatt a társasági élet színtere lett. Az akkori főiskolások arra spóroltak, hogy ide időnként betérhessenek egy fagylaltra.

– Elképesztő tömeg volt. Hogyan győztük egyáltalán? Nem is tudom. Karácsonykor két mázsa bejglit és több száz krémest adtunk el – fogalmazott Éva néni. – Egy tagbaszakadt fiatalembert csak azért alkalmaztunk, hogy házhoz szállítsa a süteményeket, és csak hordta, csak hordta... A Dobos fénykorában több mint harminctagú személyzet dolgozott, mindig volt öt-hat tanuló is. December 24-én itt üldögéltek az apukák a gyerekeikkel, amíg otthon elkészült a karácsonyfa. Ide jártak az újságírók, a színészek, a közélet színe-java. Gyakran megfordult itt Törőcsik Mari, Honthy Hanna, Avar István.

Elegáns hosszú cigarettákat, márkás külföldi italokat is kínáltunk. Ezekhez akkoriban csak elvétve lehetett hozzájutni – emlékezett vissza Éva néni, aki tizenhét évig vezette a cukrászdát.

Az orvosnék napközi otthonaként emlegették

Az orvosok külön asztalnál ültek, sokan itt kezdték a napot egy kellemes kávéval, átlapozva a friss reggeli lapokat, tájékozódva a világ dolgairól. Az üzlet első vezetője arról is mesélt, hogy korábban bank állt itt, a mostani férfi WC helyén volt a páncélterem, s hogy rengeteg bombát találtak, amikor építették a cukrászdát. A megnyitás is azért csúszott, mert elöntötte a víz a pincét. Mesélt lapunknak arról a híres színésznőről, aki itt sírta el a szerelmi bánatát. S arról is, hogy egy időben az orvosnék napközi otthonaként emlegették a Dobost, mert a ráérős orvosfeleségek itt beszélgettek naphosszat egy kávé, egy kóla mellett. Kólát is csak itt lehetett kapni.

Ruttkai Éva, Psota Irén szórakoztatta a közönséget

Cseh Andrásné, a jelenlegi Szenátor-ház egyik jelenlegi vezetője 1978-tól 1992-ig irányította a belvárosi Dobos cukrászdát, ahol rendszeresek voltak az író-olvasó találkozók, irodalmi estek. Emlékei szerint a kor legnépszerűbb színművészei (Ruttkai Éva, Psota Irén, Szilágyi Tibor) is örömmel tartottak itt előadó esteket és mindig nagy örömmel tértek vissza. Ezek az események mindig teltházas, rangos találkozónak számítottak. A cukrászda különlegessége egyébként a tetején kis csokoládé félholddal díszített Bagdad fagylaltkehely. Ez a kedves csemege soha nem hiányozhatott a kultikus vendéglátóhely kínálatából. Jó ideig csak itt lehetett narancskólát kortyolgatni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!