Kék hírek, bulvár

2017.02.08. 16:40

A kis Kiara éhen halt, az anya vallott

Az Egri Törvényszéken szerdán megkezdődött büntetőperben a Heves Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja az anyát és az apát.

Sike Sándor

Kilenc hónapja, 2016. május 12-én halt éhen otthonában a 15 hónapos K. Kiara Jerke a mátraalji városban. Az ügy hatalmas megbotránkozást váltott ki és természetesen büntetőeljárás indult a kislány halála miatt. Az Egri Törvényszéken szerdán megkezdődött büntetőperben a Heves Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja az anyát és az apát.

A kezdetektől nagy sajtónyilvánosságot kiváltó szörnyű tragédia következményeként zajló büntetőpert is nagy érdeklődés, mondhatni „teltház” kísérte a törvényszék ideiglenes elhelyezéséül szolgáló egykori honvédségi laktanyában kialakított tárgyalótermek egyikében.

A vádlottak kihallgatását tervezte és el is végezte a munkát az Egri Törvényszék a szerdai tárgyalási napon abban a büntetőperben, amelynek sértettje K. Kiara Jerke, egy 15 hónapos korában 3510 grammos testsúllyal meghalt gyermek. A terheltek pedig az édesanya és az édesapa.

Nemcsak azért volt feltételezhető a média széleskörű jelenléte, mert igen komoly vádat fogalmazott meg a Heves Megyei Főügyészség – az előzetes letartóztatásban lévő J. M. első- és K. G. Zs. másodrendű vádlottat különös kegyetlenséggel és tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolják –, hanem mert a 15 hónapos korában meghalt kislány ügyében megannyi vizsgálat folyt más hatóságoknál is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az Egri Törvényszéken a vádlottak padján az anya és az apa Fotó: Sike Sándor
[/caption]

És valóban: bő fél órával a büntetőper megkezdése előtt a folyosón három tévéstáb szerkesztői és négy kamerája, valamint az írott sajtó több munkatársa várakozott, akiket a büntetőtanácsot elnöklő dr. Schmidt Péter előzetesen eligazított a tárgyalóteremben alkalmazható eszközökről, lehetőségekről.

Emberölés vétsége

Aztán máris szólította a Heves Megyei BV-intézet fegyőreiket, hogy vezessék be a két vádlottat. Ránézésre szürke, hétköznapi emberek, olyanok akikkel egy megmagyarázhatatlan tragédia történt, és most azt nem értik, hogy miért is vádolja őket ilyen súlyosan minősülő cselekménnyel az ügyészség. Később, főként az asszony vallomása alapján meg is erősödhetett a hallgatóságban az a benyomás, hogy az elsőrendű terhelt meggyőződése: csupa jót tett gyermekeivel, a 3510 grammal a születési súlyától a boncasztalon mindössze 21 dekával „többet” mutató testsúllyal éhen halt Kiarával is. De még mielőtt az édesanya jó másfél órás, összefüggő vallomását meghallgathatta volna a bíróság, történt egy érdekes momentum: a tanácsvezető bíró kihirdette 1-es számú végzését. Ebben azt állapította meg a törvényszék, hogy a másodrendű terhelt cselekménye akár emberölés vétségének – azaz gondatlanságból elkövetettnek – is minősülhet. Ennek a cselekménynek büntetési tételéről azt kell tudni, hogy töredéke a minősített emberölésnek.

Mások hibáztak

Az eljárás rendjének megfelelően a tanács külön hallgatta ki a két vádlottat, elsőként J. M. elsőrendű terheltet. Az ilyenkor szokásos, a vádlott jogait ismertető tájékoztatást követően a bíróság azt tudakolta, hogy tesz-e vallomást a terhelt, majd azt, hogy bűnösnek tartje-e magát. Igen és nem voltak a válaszok. Az anya persze egy kevéske felelősséget elismert, azt például, hogy „így utólag belegondolva mégis csak el kellett volna vinni az orvoshoz a kicsit, amikor fogyatkozni kezdett”. De rosszat egyik gyerekének sem akart, mindig a legnagyobb szeretettel gondoskodott róluk. A nő hosszadalmas fejtegetése szerint – néhány kivételtől eltekintve – gonoszak voltak viszont a körülmények, az előző párja, a hatóságok emberei, az orvosok, az ápolónők, azok, akiknek a dolga a segítség lett volna.

Felolvasás

Nem tett viszont vallomást a másodrendű terhelt, de a tanúként a rendőrségen tett vallomását, más hatóságok előtt elmondottakat fenntartotta. Ezeket a vallomásokat felolvasással tette a bizonyítás tárgyává a tanácsvezető bíró.

Részlet a vádirati tényállásból

A Heves Megyei Főügyészség tárgyaláson ismertetett vádiratának tényállása szerint a terheltek élettársak voltak, és gyöngyösi albérletükben két közös kiskorú gyermekükkel éltek. A 2014 novemberében született második gyermekük születése előtt már visszautasították a védőnői ellátást. 2015 novemberétől a háziorvossal is megszakították a kapcsolatot, az egyéves szűrővizsgálaton sem jelentek meg, és ezt követően a kötelező védőoltásokat sem adatták be a kisebbik gyermeküknek. A vádlottak 2015. október-november hónaptól kezdődően nem gondoskodtak a kislány életkorának megfelelő ellátásáról, az egészséges testi fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges táplálásáról. Ennek következtében a kislány az átlagosat lényegesen meghaladó szenvedések között 2016. május 12-én a gyöngyösi otthonában meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!