Kultúra

2017.02.10. 17:31

A vár rekonstrukcióját 3D-modellek segítik

Harmadik alkalommal rendezik meg az egri várban az Örökségünk védelme és jövője című konferenciát, amelynek középpontjában ezúttal a restaurátorok munkája áll. Csütörtökön kiderült az is, milyen technikával készültek el az új Kazamata-kiállítás interaktív fejlesztései.

Szomszéd Eszter

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

– Eger rendkívül gazdag és széles skálájú épített, tárgyi és szellemi kulturális öröksége városunk identitását jelenti, így mindenkori feladatunk ennek az értéknek az óvása, gondozása, minél mélyebb megismerése – mondta Bujdosné dr. Pap Györgyi, a Dobó István Vármúzeum (DIV) igazgató-helyettese a konferencia megnyitóján.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] A Kazamatában lévő interaktív táblákról sok információ kapható. A várról készült felvételek elkészültét segítették a kőrestaurátorok és az informatikai szakemberek FOTÓ: KORSÓS VIKTOR
[/caption]

Hozzátette: részben ezért is döntöttek úgy 2014-ben, hogy elindítják az Örökségünk védelme és jövője című szakmai tanácskozást, amelyen beszámolhatnak a vármúzeum műtárgy- és műemlékvédelemmel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeiről. Ezúttal a két nap alatt a régészeti, történeti és művészettörténeti feltárásokhoz, felújításokhoz szorosan kapcsolódó restaurátori tevékenységgel, izgalmas műtárgy együttesek megújulásával is foglalkoznak.

Hatezer faragvány a gyűjteményben

Az egri vár történeti kőfaragványainak kőrestaurátori feldolgozásáról Osgyáni Vilmos beszélt a közönségnek.

– A téma azért aktuális, mert a közeljövőben nagy fejlesztés lesz a váron belül. Komoly tervek készültek a székesegyház rekonstrukciójához. Ezen épületek azon romokra kell, hogy felépüljenek, amelyek már elpusztultak. Ezeknek maradványait régóta gyűjti a szakma, és kőmaradvány gyűjtemények keletkeztek – tudatta a kőszobrász-restaurátor. – Így történt ez Egerben is.  Mint elmondta: most már szerencsére más jellegű romrekonstrukciók készülnek, mint évtizedekkel ezelőtt.

– A legfontosabb, hogy a jelenleg Egerben tárolt rommaradványok részt vehessenek a rekonstrukcióban, ugyanis az a gyűjtemény sajátossága, hogy nehezen kezelhető. Az egri vár gyűjteménye körülbelül az 1950-es ''60-as évektől gyarapszik, mostanra 6 ezer faragvány van a tulajdonukban, ám sajnos keveset katalogizáltak belőlük, így főként jelöletlenek. Az egész leletcsoport felmérésére lenne szükség ahhoz, hogy egy ilyen nagyléptékű rekonstrukció hitelesen megvalósulhasson – közölte a szakember. A Kazamata kiállításban most látható pillérdarabok csak keskeny szeletei annak a pillértömegnek, amelyek tartották a szentélyt.

Hogyan segítenek a korszerű módszerek?

Sandó Norbert, az egyebek közt tudományos 3D történelmi rekonstrukciókkal és fejlesztések 3D látványtervezésével foglalkozó Pazirik Kft. munkatársa a restaurálás utáni digitális adatfeldolgozás egy új, speciális módszeréről szólt. Ez a 3D fotogrammetria. Modelljeik csak fotók alapján készülnek. Előadása során felidézte: a DIV Baktai úti raktárában 2015 őszén 230 restaurált követ mért fel. A köveket egy asztalra helyezte, fontos volt a megfelelő megvilágítás, szükség volt állványra, jó minőségű, nagy felbontású felvételeket készítő fényképezőgépre.

Megkönnyítik a kövek „megértését”

A felvételekből létrehoznak olyan pontfelhő-állományt, amiből a „letisztítás” után láthatóvá válik a textúrázott felületmodell. Az így kinyert adatokat más munkáikban is fel tudják használni. – Az eljárás gyors és költséghatékony munkavégzést tesz lehetővé. A feldolgozást automatizálni is lehet – tudatta Sandó Norbert. A digitális állományokat feltöltik egy általános 3D-megosztó oldalra, bárki számára hozzáférhető modelleket hoznak létre. Eger esetében a feldolgozott köveket szakemberek segítségével – például Buzás Gergely régésszel – elhelyezték az egri székesegyház rekonstrukcióiban. Ezek megtekinthetők például az új, Kazamata kiállítás interaktív tábláin is, megkönnyítve a kövek „megértését”. Szőke Balázs (Pazirik) már a szentély hálóboltozati rekonstrukcióját is elkészítette e technikával.

– Nemcsak digitális tartalmat állítunk elő, hanem mérhető, szakemberek által is használható állományok keletkeznek. A 230 követ nagyjából két hétig fotóztam, kövenként 65 kép, tehát összesen 15 ezer felvétel készült. Ezután csoportosítottunk és archiváltunk – avatott be a szakember.

A Kazamatában lévő interaktív táblákról sok információ kapható. A várról készült felvételek elkészültét segítették a kőrestaurátorok és az informatikai szakemberek FOTÓ: KORSÓS VIKTOR -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!