Kultúra

2017.02.14. 18:00

Fakatica, kalapos macska

A könyvtár vezetője fontosnak tartja a kisgyermekek olvasásra nevelését.

Juhász Henrietta

Nem mindennap találkozhatnak a diákok a könyvtárakban, vagy otthon a polcaikon, az ágyaik mellett lapuló, kedvenc könyveik szerzőivel, írókkal és költőkkel. Épp ezért nyújthatott felejthetetlen élményt az adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola diákjainak Szabó T. Anna költőnő látogatása az elmúlt héten.

– Tudjuk, mennyire fontos, hogy a gyerekek már kicsi koruktól sok mesét halljanak, és hogy ebben a családnak milyen nagy szerepe van. Azokon a településeken, ahol a gyerekek a családban nem biztos, hogy megkapják a rendszeres mesehallgatás, olvasás élményét, a könyvek közelségét, különösen nagy az óvoda, az iskola, sőt a könyvtár és a könyvtáros szerepe abban, hogy az olvasóvá nevelés kisgyermekkorban elkezdődjön – osztotta meg velünk gondolatát Szabó Eszter, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársa azt, mi is inspirálja őket a szerző-olvasó találkozók szervezésében.

Hozzátette, hogy szerencsére a könyvtáros óriási eszköztárral rendelkezik ehhez: mesélhet, olvashat történeteket, ajánlhat könyveket, olvasnivalót, szervezhet foglalkozásokat és akár találkozásokat is a könyvek szerzőivel.



Mindez Szabó Eszterék véleménye szerint azért fontos, mert a rendszeresen mesét hallgató, majd olvasó gyermek könnyebben sajátítja el az értő olvasás képességét, válhat az olvasást szerető, s ekképp a világot jobban értő felnőtté.
– A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár minden Heves megyei kistelepülési könyvtárba, amely a Hevestéka rendszer keretében működik, évente négy alkalommal szervez könyvtári közösségi programot. A megyei könyvtár a Hevestéka programkínálatában Találkozások címmel ajánl a kistelepüléseknek olyan olvasásnépszerűsítő és olvasóvá nevelést segítő alkalmakat, programokat, amelyekre vendéget hívnak – tudatta velünk Szabó Eszter.

A Bródy Sándor Könyvtár Hevestéka könyvtárában, Adácson az elmúlt héten Szabó T. Anna költőnővel találkozhattak a kisiskolások, akik, Szabó Eszter beszámolója szerint láthatóan felkészültek voltak, s már nagyon várták a beszélgetést.
– Gyerekeknek, felnőtteknek is minden nap le kell győzni a lustaságot, fáradtságot, el kell indulni az iskolába, vagy nekifogni a következő fordításnak – idézte vissza a könyvtáros Szabó T. Anna találkozón elhangzott gondolatait.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Játék és mosoly a kisdiákoknak Fotó: Beküldött
[/caption]

– Ici-pici fakatica, kalapos macska, Tatok, tatok, Weöres Sándor szellemisége, játék, mosoly, csipetnyi boszorkánykodás – ez mind Szabó T. Anna költői világa, aki saját írásain túl bemutatta számos fordítását, gyermekkori kedvenc verses köteteit, de megidézte a Kolozsvár melletti hegyek szélviharát is a gyerekekkel közösen – avatott be minket a program hangulatába Szabó Eszter. Megtudhattuk tőle azt is, hogy az adácsi gyerekek sok kérdéssel készültek, és a költőnő természetesen meg is válaszolta nekik ezeket.
– A gyermekek megtudták, hogy Anna kedvenc színe a zöld, ahogy azt is, hogy mit jelent a T. betű a nevében, és hány nyelvről fordít könyveket magyarra – tette hozzá Szabó Eszter. Elárulta: a találkozó végén a lelkes adácsi gyerekek gyönyörű illusztrációkat ajándékoztak az írónőnek, melyek a Fűszermadár című meseregény motivációjára születtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!