Közélet

2017.02.20. 20:04

Párkapcsolat: hol, mivel ronthatjuk el

Pilát Gábor párkapcsolati és életviteli tanácsadó szerint hasznos lehet kikommunikálni egy törést, még mielőtt tovább mélyülne.

Juhász Henrietta

Fotó: ateszmfoto

A párkapcsolatok végzetes buktatóiban senki sem szeretné kitörni a bokáját, jól érzékelhető volt ez Pilát Gábor egri előadásán is, amire idősebbek és fiatalabbak egyaránt kíváncsiak voltak. A tanácsadó elárulta, hol, mivel ronthatjuk el.

Aki aznap 18 óra előtt pár perccel benyitott a Líceum dísztermébe, s felfedezte a nemek arányát, már talán sejthette, hogy valami lélek közeli előadásra várnak a nők, s néhány férfi – a legtöbben párjukkal. A Heves Megyei Kormányhivatal a Házasság Hetének keretében hívta meg Pilát Gábor párkapcsolati és életviteli tanácsadót, aki egy kis „előjáték” után lépett be a terembe. Területével szembeni magabiztossága az első perctől érezhető volt, ahogy az is, hogy szeretné bevonni – az elég félénk – közönségét is a „játékba”.

– A nők lelkileg és spirituálisan is sokkal erősebbek – hangzott el az előadótól, amikor konstatálta: erre az előadására is inkább a nők voltak kíváncsiak. A párhuzamosságot ő abban látja, hogy a férfiak sokkal „egósabbak”, ám emiatt sokszor inkább nem élik meg akár a szakítás utáni fájdalmat, a csalódást, s ezáltal újra és újra rányitnak a „zűrzavarra”. Az előadás nem mehetett el a tény mellett, hogy rengeteg házasság végződik válással, s a házasságban maradóknak is csak nagyjából 20 százaléka él stabil boldogságban. Pilát Gábor szerint azonban kár lenne ezért a házasság intézményét okolni – a hiba mélyebben rejtőzik. A kulcs ugyanis a tanácsadó szerint az, hogy minden nap dolgozni kell a szerelmen, a házasságon ahhoz, hogy jól működjön.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Pilát Gábor szerint hasznos lehet kikommunikálni egy törést, még mielőtt tovább mélyülne Fotó: Márkus Attila
[/caption]

– A párkapcsolat teremtett: ha csak az egyik fél leveszi róla a teremtés szándékát, megszűnik létezni – fűzte tovább a gondolatait. Szerinte sokan az esküvő után belekényelmesednek a helyzetbe, hogy kipipálhassák a házasság címszó melletti rubrikát a „kampányidőszak”, vagyis az udvarlás után. Nem sajnálta közönségétől a poénokat sem, így például „elmesélte”, mi állhat annak hátterében, hogy egy férfi kinyitja egy nő előtt az autó ajtaját: vagy az autó új, vagy a nő. Előadásán szó esett arról is, hogyan kínozhatjuk meg lelkünket, beleragadva egy számunkra kényelmetlen kapcsolatba, ahogy arról is, hogy nincs hatalmunk saját képünkre formálni a másikat. Példát is hozott arra, milyen lenne, ha a saját klónjukkal kellene sakkoznunk: minden lépés kiszámítható lenne, kiesne az izgalom, hogy vajon mit lép a másik. Elmondta: akarata, szándéka ellenére senkit sem lehet megmenteni, s az csak idő és energia pazarlás lenne.

– Egy gyerek akkor hazudik, ha nem lehet őszinte – utalt a kapcsolaton belüli hazugság, elhallgatás feltételezhető okára. Ide kapcsolta azt is, ha a párok nem kapják meg egymástól visszaigazolást, vagy lehúzzák egymás sikereit dicséret helyett. Ezeket pedig, ha otthon nem kapja meg, lehet, hogy elfogadja majd máshol.

– Az idő függvényében a párunkra fordított idő mennyisége és minősége csökken – jegyezte meg, mint egy definíciót Pilát Gábor. A félreértések, figyelem, felelősség hármasát emelte ki, amire szerinte érdemes odafigyelni azért, hogy a párkapcsolat működőképes legyen. A félreértések elkerülése érdekében hasznos lehet kikommunikálni egy törést, még mielőtt tovább mélyülne, s odafigyelni arra, hogy ne berögzült emlékképeket kényszerítsünk a másik félre. Ha pedig a párunktól 100 százalékos figyelmet várunk el, érdemes nekünk is megadni ezt számára.

Pilát Gábor előadása zárásaként a felelősség bonyolult kérdését részletezte, ezt is érzékletes példákkal támasztotta alá. S ahogy ő látja, a felelősség lényege az, hogy valaki képes és hajlandó okozni: ha a hajlandóság hiányzik, már nem működik a felelősség.

Tanácsok párkapcsolatban élőknek

Pilát Gábor a Líceumban előadásában tanácsokat is nyújtott az egyetem dísztermében ülő közönségének. Javasolta, próbálják ki, hogy a párjuknak két napig csakis az igazságot mondják, semmit sem hallgatnak el. A tanácsadó szerint az is hasznos lehet, ha időről időre felelevenítik, hogy mit szerettek meg a párjukban a kapcsolatuk kezdetén és mi az, amit még mindig nagyra értékelnek benne. A figyelemvesztés helyett érdemes kivárni azt, hogy megkapjuk a másik fél figyelmét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!