Közélet

2017.02.23. 20:12

Mikortól számítunk az internet rabjainak?

Tehetünk-e ellene, és ha igen, milyen eszközeink vannak? Hogyan védheti meg a szülő a gyermekét az esetleges, online veszélyektől? Faragó Boglárka, az egri egyetem Pszichológia Tanszékének munkatársa válaszolt kérdéseinkre.

Juhász Henrietta

Female Home Tutor Helping Boy With Studies Using Laptop Computer

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Faragó Boglárkát elsőként arra kértük, határozza meg, mi is számít napjainkban netfüggőségnek.

– Van egy úgynevezett excesszív, vagy túlzó médiahasználat. A „túlzó” utalhat az időtényezőre is, vagyis arra, hogy túl sok időt tölt el valaki a különböző médiaeszközökkel, vagy az online térben, de utalhat arra a negatív hatásra is, melyet a nem megfelelő médiahasználat a kiegyensúlyozott életre gyakorol – idézte föl az ismert szakirodalmak egyikéből. Ide kapcsolódhat a kompulzív, vagy kényszeres médiahasználat is.

– A kényszeres médiahasználat technostresszhez vezet, ami azt jelenti, hogy az adott média- vagy infokommunikációs eszköz, például az okostelefon hiányában frusztrációt, irritációt, türelmetlenséget él át a személy – tudatta. Faragó Boglárka szerint függőségről akkor beszélhetünk, ha az adott tevékenység az egyéb cselekvések, kapcsolatok elhanyagolásával jár együtt, amikor az illető egyre több időt tölt el az interneten, amitől, ha elszakítják, az erős negatív hatást gyakorol rá.

Kíváncsiak voltunk, hogy az internetes kultúra térnyerése hogyan befolyásolhatja hétköznapjainkat. Faragó Boglárka elmondta: történhet úgy is, hogy az állandó elérhetőség világában élünk, így képtelenek vagyunk az egyedüllétre.

– Eredményezheti azt is, hogy negatív érzelmi állapotba kerülhetünk, ha arra gondolunk, lemaradunk valami fontosról, ami az interneten, közösségi oldalakon történik. A hordozható eszközök megkönnyítik, hogy bárhol, bármikor használjuk médiaeszközeinket, ez pedig lehetővé teszi a nem megfelelő időben történő médiahasználatot – jegyezte meg. A kulcs szerinte nem az, hogy milyen hatással van ránk az internetes kultúra, hanem az, hogy mire használjuk az internetet, és mennyire kontrolláltan használjuk.
Faragó Boglárka segítségével igyekeztünk megfoghatóvá tenni azt a kötődést, ami kialakulhat az emberek és az internet, infokommunikációs eszközök között.

– Ellenállhatatlan késztetést érzünk rá, hogy időről-időre rápillantsunk például az okostelefonunkra, s megnézzük, történt-e valami a nagyvilágban. A kutatások szerint, ha ebben a tevékenységben akadályozzuk a diákokat például osztálytermi órán, az lehetséges, hogy nagyobb feszültséget eredményez bennük, mintha engedélyeznénk nekik négy-öt perc „média-időt” – osztotta meg velünk.

A szokások javítására tanácsokat is kértünk.
– Tudatosan csökkentsünk minden zavaró médiatényezőt, ha elmélyült figyelemre van szükségünk. Próbáljunk meg időnként kikapcsolni az online térből, megélni a való világ történéseit. Ez a kulcsa annak is, hogy mit tehet a szülő, hogyan mutasson példát a gyermekének. Feladata a szülőnek is, hogy felhívja a gyermek figyelmét az online térben rá leselkedő esetleges veszélyekre, azok elkerülésének lehetőségére, ezzel is nevelve gyermekét a tudatos médiahasználatra – emelte ki Faragó Boglárka.

Veszélyek leselkednek az online térben

– A gyermek áldozatává válhat online zaklatásnak, a személyes adataival visszaélhetnek, csalók leshetnek rá az online térben. Nem a veszélyek elsorolása a cél, hiszen az offline életben is sok veszély leselkedhet a gyermekre. A fontos, hogy mit tehetünk ezek elkerüléséért. A lényeg a megfelelő használatban rejlik, és ha azt megtanítjuk a gyerekeknek, akkor a veszélyek nagy része elkerülhető – hangsúlyozta Faragó Boglárka. Hozzátette, hogy a gyermek eltiltása az internettől nem megoldás a problémára, mert a gyermek megtalálja a módját, hogy használja azt.

– Fontos, hogy a gyermek bizalommal fordulhasson a szülőhöz, ha problémája, kérdése akad, s a szülő is érdeklődő legyen a gyermek internetes tevékenysége iránt, fogadja el, hogy ezen a téren sokszor ő tanulhat a gyermekétől – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!