Közélet

2017.03.02. 16:04

Kétszáz köbméter uszadék a Tiszán

Több évtizede nem látott mennyiségű jeget szállíott le az árvíz a Közép-Tisza vidékén februárban.

SZ. E.

Folyamatosan gyűlik az uszadék a Kiskörei Vízlépcsőnél. Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnökétől megtudtuk: a strandpapucstól kezdve, a petpalackokon keresztül, a gyökerestől kicsavart fákig minden megtalálható az összegyűlt uszadékban, amit – amint levonul az árvíz a Tiszán –, kézzel válogatnak majd szét.

Évtizedek óta nem tapasztalt mennyiségű jégtömeggel vonult le a jeges árvíz a Közép-Tisza vidékén február második felében. Ennek a Tisza-tavon és az alsóbb folyószakaszokon való átvezetésében nélkülözhetetlen szerepet játszott a Kiskörei Vízlépcső, illetve annak precíz üzemeltetése. Ám a folyó felső szakaszáról érkező jeges árvíz rengeteg hordalékot, uszadékot hozott magával, ami a vízműnél megállt, s azóta is gyűlik, hiszen még mindig áradás tapasztalható.



Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) kiskörei szakaszmérnöke elmondta: a vízlépcsőnél több mint 100 köbméter kommunális hulladék, és ugyanilyen mennyiségű uszadékfa gyűlt össze, amit a már bevált forgatókönyv szerint távolítanak majd el.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az összegyűlt uszadékot uszályba pakolják, majd válogatják. FOTÓ: KORSÓS VIKTOR
[/caption]

– Amikor megnyugszik a Tisza, tehát nem árad tovább, akkor lezárjuk majd a szegmens táblákat, és az összegyűlt uszadékot markoló segítségével uszályba pakoljuk. Onnan a téli kikötőbe szállítjuk, majd egy rakodóhelyre, ahol aztán kézzel válogatjuk szét a hulladékot. Külön kerül a tűzre való fa, az apróbb szerves anyagok – ebből komposzt készül –, külön a petpalackok, az üveg és a fém. Ez a munka előreláthatólag több hónapot vesz majd igénybe, mivel még csak most jönnek az árvízszállító tavaszi hónapok. Addig is, míg az uszadék gyűlik a vízlépcsőnél, a KÖTIVIZIG területén, a part mentén gyűjtjük a hulladékot. Sajnos ismét megállapítható, hogy a legnagyobb károkozó az ember – fogalmazott Fejes Lőrinc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!