Közélet

2017.03.02. 20:40

Arany János kalapjából bújtunk ki

A város diáksága a költő születésének kerek évfordulója előtt tisztelgett.

J. H.

Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepelte az Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium is, mely részt vesz az Arany János Tehetséggondozó Programban.
– Az oroszok Gogol köpönyegéből bújtak ki, talán mondhatjuk, hogy mi pedig Arany János kalapjából – jegyezte meg egyetemi rendezvényük előtt dr. Kusper Judit, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója. Hozzátette: szeretné, ha Arany kalapja jó lenne majd ránk, s Arany olyan helyen maradhatna a magyar irodalomban, ami őt megilleti.



– Nincs okunk panaszra, hiszen őt valószínűleg minden gyermek és felnőtt ismeri, elkísér minket óvodától egyetemig és még azon is túl – tette hozzá. Úgy látja, „hunyt mesterünk” (Babits Mihályt idézve) sorai nem fognak elmúlni, jelen vannak és lesznek. A Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet is csatlakozik idén az Arany János Emlékévhez: terveznek kerekasztal beszélgetést, konferenciát, vers- és balladamondó versenyt is minden korosztály számára.
– Az Arany Jánossal foglalkozó irodalmároknak, kultúrtörténészeknek konferenciát is szervzünk. Pedagógusokat is szeretnénk kerekasztal konferenciára invitálni, melyen az lesz a kérdésünk, hogy hogyan tanítsuk napjainkban Arany János műveit, mi az, amit alkotásaiból a mai diákok be tudnak fogadni – osztotta meg velünk dr. Kusper Judit.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Míg az Eszterházy Károly Egyetem oktatói és hallgatói a Líceum könyvtárában emlékeztek Arany Jánosra, addig a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai a Dobó téren készültek a költőt megidéző flash mobbal. Az iskola igazgatója, Gönczi Sándor elmondta: az Arany János nevét viselő tehetséggondozó programban minden évfolyamukról egy osztály vesz részt, ez mintegy 150 fiatalt érint.
– Mióta létezik a program részt veszünk benne, azóta már jó néhány osztály végzett, s indultak el a felsőoktatás felé. A program nagyon sokat tud nyújtani azoknak a diákoknak, akik egyéb körülményeik miatt nem biztos, hogy a középiskola után a felsőoktatást választották volna, pedig a képességeik erre alkalmassá teszik őket – nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!