Közélet

2017.03.03. 14:36

Az egyiptomiak után újabb kincsek jönnek

Hamarosan újabb értékes kiállítás érkezik Egerbe.

Szomszéd Eszter

Fotó: Daniel Beran

Tavaly áprilisban érkezett a Dobó István Vármúzeumba (DIV) a Szépművészeti Múzeum egyik legértékesebb gyűjteménye, amely az ókori egyiptomi civilizáció kincseit mutatta be. A tárlatot február 28-án lehetett utoljára megtekinteni. A gyűjteményt már el is szállították Pécsre. 

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője pénteken értékelte a tárlatot. Elmondta: több pozitívumot is hozott a kiállítás. A DIV-ban komoly építészeti, gépészeti fejlesztést kellett végrehajtani, hogy fogadni tudják az egyiptomi kincseket, ezért elmondható, hogy az Újjászületés kapujában című tárlatnak köszönhetően a vármúzeum gazdagodott egy modern, európai színvonalú kiállítótérrel.
– Többek kérdezték, miért kell Egerbe hozni a múmiát, hisz'' piramisunk sincs... Erről azt gondolom, ha Eger pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, akkor a városnak kulturálisan befogadónak kell lennie – tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.
Az eredményeket tekintve elmondta: a Szépművészeti Múzeum tárlatát nem egészen egy év alatt 52 ezer 164-en tekintették meg Egerben, amivel 14 millió forintos bevételre tett szert a DIV. Az egyiptomi kiállítás a vár legnépszerűbb időszaki kiállításává avanzsált ezen adatokkal.


Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón utalt a hétfői bejelentésére is. A tervük az, hogy minél több egri és Heves megyei attrakciót mutassanak be Budapesten, és minél több országos eseményt, attrakciót hozzanak el Egerbe.
– Ehhez szükség van egy új minősítésre, az egri Dobó István Vármúzeumnak országos gyűjtőkörű múzeummá kellene válnia. Hiszen ha a vidéki Magyarország legnépszerűbb múzeumáról beszélünk, mindenképpen érdemes egyet előre lépnünk. Jelen pillanatban a vármúzeum megyei hatókörű, de úgy vélem, ezen mi már túl vagyunk, nyugodtan bemutathatnánk országos attrakciókat, országos gyűjtőkörrel. Lázár János miniszter támogatta ezt a felvetést, és már a vármúzeum is tárgyal erről a minisztériummal – tájékoztatott a képviselő.



A miniszterelnöki megbízott közölte továbbá: az egriekhez a nyár elején egy újabb, nagy értékű kiállítás érkezik, ezúttal az Iparművészeti Múzeum felújításának köszönhetően. Kiemelte: a világ második legnagyobb jelentőségű gyűjteményéről van szó, amely már megjárta Tokiót és Isztambult is. A majd'' 300 darabos gyűjteménynek – amely a XV. századtól a XXI. századig mutatja be az iparművészet remekeit – otthont adó egri kiállítóhelyet még keresik, mivel a várban hamarosan rekonstrukciós munkálatok kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!