Közélet

2017.03.05. 15:56

A gyöngyösiek hazatértek, a hatvaniak közül senki

Keresztút a szovjet munkatáborig – ez a címe a Hatvany Lajos Múzeum gondozásában megjelent kötetnek, amelyben Nagy Nándor a hatvani összeesküvők történetét kutatja.

T. O.

A történész – akinek számos színvonalas publikációja jelent meg lapunkban is – régóta foglalkozik a témával, főként az 1944 és az 1947 közötti időszakkal. Így irányult figyelme az 1946-os hatvani összeesküvőkre is.


Nagy Nándor szerint a történtek egyértelműen bizonyítják, hogy már a kommunista hatalomátvétel előtt több, koncepciósnak nevezhető per indult az országban. Ezek célja az volt, hogy a kommunistákkal szemben állókat – ha politikailag nem lehet legyőzni – egyéb eszközökkel állítsák félre. A per ügymenete elkerült a magyar igazgatási szervektől. Budapesten szovjet katonai törvényszék ítélte el a hatvaniakat és a gyöngyösieket. A kényszermunkából a gyöngyösiek közül többen hazatértek, de a hatvaniak nem – mondta a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!