Közélet

2017.03.06. 07:44

Lenyúzott állati tetemek hevertek a patakmederben - Megdöbbentő képek

Illegális dögtemetőre bukkantak a patakban.

Barta Katalin, Mellik Alexandra


Illegális dögtemető fekszik Recsk határában – panaszolta a Heol olvasója, aki kérte, személyesen is győződjünk meg a szörnyű állapotokról. Valószínűleg egy helyi vadásztársaság tagjai dobták a Tarnába a feldolgozott állatok maradványait.

Recsktől pár száz méterre, átkelve egy hídon, amely az Alsó-Tarna felett húzódik, olyan látvány fogadott minket fotóriporter kollégánkkal, amit valószínűleg egy darabig biztos nem tudunk elfelejteni. Kezdetben csak a gyomorforgató szaggal kellet megküzdenünk, ám amikor a vízpartra értünk, elszörnyedtünk. Lenyúzott szarvasbőrök és állatfejek hevertek szerteszét a parton és a patakban. A tetemektől nem messze, a víz folyási iránya felé haladva számos csont, koponya is a vízben éktelenkedett. A látvány bizonyította, a dögtemető nem az elmúlt hetekben alakult ki, hiszen a maradványok már régóta ott lehettek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

A környéken élők állítása szerint sem ma kezdődött ez a brutális környezetkárosítás, a vadászati törvény módosítása ugyanis alaposan megkavarta az ágazat szereplőit. Egy környékbeli gazdálkodó elmondása alapján ádáz harc folyik a földterületek megszerzéséért, átalakulnak a társaságok és a tulajdonviszonyok, miközben perek sora zajlik. Ilyen körülmények között próbálnak sokan a zavarosban halászni, hiszen sokszor nincs konkrét felelőse egy-egy területnek.

Olvasónktól, aki jelezte a heol.hu szerkesztőségének a problémát, megtudtuk, a közelben fekszik egy vadászház, ahol a Kanázsvár Vadásztársaság tagjai dolgozzák fel rendszeresen a vadakat, amelyek egy részét leadják, szétosztják. A megnyúzott, kizsigerelt állatok maradványait – az új szabályozás értelmében – a vadászok kötelesek egy legális feldolgozóba leadni, hiszen azok elásása vagy a természetbe való kihelyezése már törvényt sért.

Nagy Sándor, Recsk polgármestere kérdésünkre elmondta, hozzá is érkezett bejelentés, s azonnal kiment a helyszínre tájékozódni. Megerősítette, szörnyű látvány és szag fogadta, így tanácsosnak látta a társaság egyik vezetőjét személyesen felkeresni. Elmondása szerint Németh József vadászmester kérdésére úgy válaszolt, mivel a korábbi dögkút megtelt, jó ideje hordják ide az állati hulladékot, de ha ez gondot jelent, felszámolják a jelenlegi helyzetet.

Kiderült, a terület közigazgatásilag Sirokhoz tartozik. Tuza Gábor polgármester tőlünk értesült először a kialakult helyzetről, de azonnal kapcsolatba lépett a recski településvezetővel, milyen lépéseket érdemes tenni az ügyben. Persze felvetődik a kérdés, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban miféle károkat okozhatott a társaság az illegális tevékenységgel. Egyelőre ugyanis még azt sem tudni, hogy a Tarnába került és oszlásnak indult bőrök, csontok milyen közegészségügyi veszélyt jelentenek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Lenyúzott szarvasbőröket és szarvas fejeket dobtak a patakba Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

Fábián János, a vadásztársaság elnöke vasárnap már azzal hívta fel szerkesztőségünket, hogy délután hozzákezdtek a terület takarításához. A tetemeket zsákokba rakták és a legközelebbi legális állati hulladéktárolóba szállították. Állította, nem tudja, hogy kerültek a helyszínre a maradványok, de gondoskodnak arról, hogy ilyen többé ne forduljon elő. Hozzátette: feltehetően területi vita miatt jelentette fel őket valaki. 

A Tarna is hozhatta a tetemeket

A recski és a siroki polgármester az egyeztetés után közösen léptek fel az ügyben. Tuza Gábor az értesülést követően azonnal a helyszínre sietett, ahol a rögtönzött szemlén azt állapította meg a vadásztársaság és a recski polgármester jelenlétében, hogy a bejelentést követően példás gyorsasággal összegyűjtötték az állati maradványokat, és legális lerakóhelyre szállították, amiről jegyzőkönyv is készült. Úgy véli, nem bizonyítható, hogy a társaság vétett volna, a maradványokat szerinte a bő sodrású Tarna is hozhatta. A mindössze négy zsáknyi tetemet időben, precízen összegyűjtötték, és elvitték. Véleménye szerint közegészségügyi problémát nem jelenthet az ügy, hiszen a bejelentést követően azonnal intézkedtek az illetékesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!