Közélet

2017.03.09. 09:44

Kerékpárút épülhet Egertől Hortobágyig

Újabb fejlesztések indulnak a Tisza-tó térségében, a projektek között kiemelt helyen szerepel a tó körüli kerékpárút befejezése – közölte a térség egységes képviseletét vállaló Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (Tisza-tó TFT) elnöke, Kovács Sándor sajtótájékoztatón.

SZ. E.

A Tisza-tó TFT-t a tó által határolt négy – Borsod-Abaúj-­Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok – megyei önkormányzat delegáltjai alkotják.
Az új turizmusfejlesztési törvény szerint a turisztikai fejlesztések termék­alapú tervezését komplexebb, desztinációalapú veszi át. Ennek alapgondolata, hogy egy térség hagyományainak színes kínálata jelentsen igazi vonzerőt, ezért olyan – egyedi tartalmú – térségi brandek felépítése szükséges, amelyek márkastratégiáját az adott területen elérhető szolgáltatások összehangolásával lehet sikerre vinni. A törvényben meghatározott feladatok végrehajtását ezentúl a Magyar Turisztikai Ügynökség látja el.

A törvényváltozással összefüggésben készül az ország turisztikai desztinációs térképe és a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek kialakítása – hangzott el a sajtótájékoztatón. A legfrissebb információk szerint, a Tisza-tó – Hortobágy – Debrecen – Hajdúszoboszló – Alföld szíve (Jász-Nagykun-Szolnok megye) ötös „kötésben” jöhet létre kiemelt turisztikai térség. Ezen kiemelt területeken uniós és hazai finanszírozású fejlesztések valósulhatnak meg több tíz milliárd forint összértékben.

Érdemes tudni továbbá, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség létrejöttével megszűnt a Magyar Turizmus Zrt., s annak valamennyi regionális – így a Tisza-tavi – marketing igazgatósága is. A szervezet megszűnésével nagy űr keletkezett a turisztikai marketing szervezeti rendszerében, ezért mostantól a Tisza-tó egységes képviseletét a Tisza-tó TFT vállalja fel.

– Idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárútszakasz befejezésére – mondta el Kovács Sándor, a Tisza-tó TFT elnöke. – Tervezzük a Tisza-tó és Eger, valamint a tó és Hortobágy közötti kerékpárút kiépítését is. Abádszalókon a Természet Operáját szeretnénk megvalósítani vízi színpaddal, amely nemcsak a térség, de Magyarország kiemelt turisztikai fejlesztése is lesz. Kiskörén a vízlépcső, a hallépcső aktív turisztikai attrakció lehetne, egy vadvízi evezőspálya megvalósítása is tervben van – sorolta, s kiemelte: fontos feladat továbbá az Abádszalók-Kisköre tengely turisztikai megerősítése és Berekfürdő vonzerőfejlesztése is.

A tájékoztatón egyebek között elhangzott: a vendégéjszakák számát egyelőre még nem sikerül növelni. Úgy látják, ahhoz hogy ezen adatok ugrásszerűen emelkedjenek a Tisza-tónál, elsősorban jó minőségű szálláshelyek – például 4 csillagos szállodák vagy apartmanházas kempingek – fejlesztésére lenne igen nagy szükség.

Kovács Sándor szerint a vendégkör eddigi bővülése elsősorban a tó ökoturisztikai kínálatának, a vízi sportoknak és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének köszönhető. A fenti termékek a szezonhosszabbítás célját is jól szolgálják, hiszen mind az öko-, mind a kerékpáros turizmus 6–7 hónapos szezont biztosít. Ezt egészíti még ki a horgászat, amely egész évben jelentős érdeklődésre tart számot a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!