Közélet

2017.03.14. 16:07

Koszorúzás, ünnepi műsorok, díszlövés vár az emlékezőkre

Fesztivált nyitnak és fellövik az Egri Csillagot is.

Szomszéd Eszter


Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából szerte a megyében tartanak megemlékezéseket. Olvasóinknak összegyűjtöttük a programokat, amit a márciusi ifjak tiszteletére és a Magyar Sajtó Napja alkalmából rendeznek.

Az egri önkormányzat március 15-én öt helyszínre szervez programot a városban. Délelőtt 10 órakor az egri várban, az ágyúdombon a díszlövést ünnepélyes zászlófelvonás előzi meg. Ezután a vár kazamatájában a nap folyamán négy turnusban induló Sétáló Csillag Kóstolóra lehet jelentkezni.

Szintén 10 órakor szentmisét celebrálnak az egri bazilikában. A Gárdonyi Géza Színházba tervezett városi díszünnepség 11.15-kor kezdődik, beszédet mond Takaró Mihály történész, majd a társulat tagjai adnak műsort. A Petőfi szobornál délben az Egri Obsitos Fúvószenekar zenél, majd koszorúzási ünnepség veszi kezdetét. Ugyanezen a napon, este öt órától ünnepi menet indul az Egri Vitézlő Oskola vitézeinek kíséretével a várból a Líceumba, ahol megnyitják az Egri Tavaszi Fesztivált és „fellövik” az Egri Csillag 2016-os évjáratát.

Hatvanban már kedden megkezdődik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére és a Magyar Sajtó Napja alkalmából rendezett programsorozat. A Hatvani Galériában 17 órakor nyitják meg a VI. Sajtó- és Eseményfotó Kiállítást a média munkatársai és civilek által készített hivatalos, családi, vállalati, iskolai és egyéb eseményeket ábrázoló fotókból. Szerdán 10 órakor folytatódnak a megemlékezések a Kossuth téren, ahol beszédet mond Horváth Richárd polgármester és Imre Zsolt, a Hatvani Járási Hivatal hivatalvezetője. Az ünnepi műsort az ESZC Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjai adják.

Gyöngyösön szerdán reggel fél 9-től a Városszépítő és -védő Egyesület tart megemlékezést Bogdány József egykori honvéd tizedes sírjánál a Felsővárosi temetőben; 9 órakor a Szent Bertalan-templomban Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános celebrál ünnepi szentmisét. Az Orczy-kastély falán elhelyezett emléktáblánál 10 órakor kezdődik a koszorúzás, 10.45-kor az 1848-49-es Magyar Forradalom és Szabadságharc Emlékműnél, a Könyves Kálmán téren Vona Gábor parlamenti képviselő mond beszédet, az ünnepi műsort a Berze Nagy János Gimnázium tanulói adják.

Füzesabonyban a ''48-as emlékműnél március 15-én 10 órakor Molnár Richárd alpolgármester mond ünnepi beszédet, a koszorúzás előtt az ESZC Remenyik Zsigmond Gimnázium és Szakgimnázium tanulói lépnek fel.
Hevesen szerdán reggel fél 9-kor a pusztacsászi emlékhelynél, majd 11.30-kor a városháza előtti emlékműnél koszorúznak az önkormányzat képviselői. Természetesen a szentmise sem marad el a Belvárosi Templomban, az fél 10-kor kezdődik, fél 11-kor a művelődési központban a Szubjektív Zenei Műhely műsorát lehet megtekinteni, utána felvonulást tart a Hevesi Fúvós és a Hevesi Mazsorett Együttes.

Pétervásárán a keddi napon emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójáról. A délután fél 5-kor kezdődő programon a Tamási Áron Általános Iskola diákjai szavalnak, majd a napköziotthonos óvoda gyermekinek műsora következik, ezt követően Eged István polgármester mond ünnepi köszöntőt.

Bélapátfalván március 15-én 10 órakor a római katolikus templomban szentmisével veszi kezdetét az ünnepség, majd a szemközti emlékparkban Ferencz Péter polgármester mond beszédet. Ezt az iskolások műsora követi, majd Ágoston Máté és Török Tamás színművészek közreműködésével „A költő, ha visszatér” című zenés előadással emlékeznek az 1848-49-es hősökre. Az ünnepség koszorúzással zárul.

Kápolnán 10 órától szentmisével kezdődik szerdán az ünnepség, majd 11 órától a Hősi Emlékműnél Várkonyi Péter, az Eszterházy egyetem tanársegédje mond beszédet.

Kiskörén mind a jó, mind a rossz időjárásra készülnek március idusán: a Vásárhelyi Pál Általános Iskola tanulóinak délelőtt 10 órára tervezett műsora vagy a Szent István Parkban vagy a művelődési házban lesz.

Nagyfügeden kedden 11 órától tartják a megemlékezést művelődési házban, majd a Kossuth utcai Emlékparkban lesz koszorúzás, a noszvaji önkormányzat ünnepi megemlékezését a Figedy János Általános Iskola aulájában tartják szintén kedden 17 órától.

Lőrinciben 15-én, szerdán délelőtt 10 órakor a polgármesteri hivataltól vonulnak a megemlékezők – köztük a Jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium – a Petőfi-szoborhoz, ahol Vitéz Győrffy-Villám András hagyományőrző dandártábornok mond beszédet. Közreműködnek a Dányi Ifjúsági Fúvószenekar és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola növendékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!