Közélet

2017.03.15. 15:57

Akinek minden nap ajándék

Az első szívátültetést 25 évvel ezelőtt végezték Magyarországon. Ezután nyolcadikként kapott új szívet az egri Szakács László.

Szilvás István

Minden esztendőben két születésnapot tart az immár nyugdíjas férfi: idén február 13-án születésének 64., hat nappal később pedig újjászületésének 23. évfordulója alkalmából ült ünnepi asztalhoz a család.
– Nehéz időszak következett az után, hogy a panaszaimat követő orvosi vizsgálat során kiderült, gyógyíthatatlan szívbetegségem van. Negyvenegy évesen leszázalékoltak, s azon aggódtam, hogy miként tartom el a családomat, nevelem fel a két gyerekemet – idézte fel az 1992 telén történteket.



Az ezt követő egy évben vizsgálat vizsgálatot ért, végül Budapesten dr. Bodor Elek professzor elmondta, csak a transzplantáció segíthet, keresik a megfelelő donort.
– Aztán azon a februári napon megcsörrent a telefon, hogy elindult értem a mentő. Szinte megijedni sem volt időm, máris a műtőben voltam. Mint utólag megtudtam, a beültetendő szívet a székesfehérvári kórházban emelték ki egy autóbalesetet szenvedett 36 éves férfi mellkasából.
Szakács László nem titkolja, a szeméből kicsordult a könny, amikor a műtét után valamiféle sejtelmes ködfelhőből ébredve magához tért.
– Lelkileg lettem más ember. Rájöttem, hogy nem a napi hajsza, a pénz, a ranglétra a legfontosabb, hanem a szeretet, az emberség, a család. Egy életünk van, s ez alatt kell megadnunk a másiknak mindent, amit csak lehet – vallja.
 
[caption id="" align="alignleft" width="650"] A budapesti világjátékokon mind egyéniben, mind csapatban bronzérmet szerzett tekében. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN
[/caption]
 
Annak idején az volt a legfőbb kívánsága, hogy megérhesse a tizenötödik évfordulót, mert akkorra révbe érnek a gyerekek. Hogy óhaja teljesült, abban nagy szerepet játszott, hogy soha nem hagyta el magát: a lehetőségekhez képest dolgozott, sportolt, s bár mérsékletesen, de ugyanúgy élte, s éli az életét, mint bárki. Az évente végzett teljes körű állapotfelmérés jó eredményeket mutat: a kezdeti, mintegy tízféle gyógyszer helyett ma mindössze három, kilökődés elleni pirulát kell szednie.
Aggódott, hogy miként tartja el a családot, s neveli fel a két gyerekét.

A világon egyébként elsőként Christian Barnard professzor hajtott végre szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban 1967. december 3-án. Akkor egy 27 éves nő szívét plántálták át egy 53 éves férfi mellkasába, ahol tizennyolc napig dobogott. Magyarországon Szabó Zoltán professzor 1992. január 3-án végezte el az első műtét, akkor ma is élő Schwartz Sándor kapott új szívet. Jelenleg háromszáznál több újszíves él hazánkban.

Új szívvel világversenyek dobogóján

A parádi születésű Szakács László fiatal korában szülőfaluja megyei I. osztályú csapatában igazolt játékosként rúgta a labdát, de rendszeresen síelt is. A mozgás igénye, a sportolás szeretete a műtét után is megmaradt. Újszívesként sielni, tekézni. futni, asztaliteniszezni kezdett, s egy idő után bekerült a transzplantáltak nemzeti válogatottjába. Az 1998-tól 2008-ig tartó időszakban a Budapesten, a franciaországi Nancy-ban és a japáni Kobéban rendezett nyári világjátékokon, illetve egy svájci téli versenyen vett részt, s összesen hét bronzérmet szerzett. A Dublinban, Vysiben, Nápolyban, Klágenfurtban, Krakkóban, Athénban, Marosvásárhelyen és Rovinjban rendezett Európa-bajnokságon is rendre dobogóra került: öt arany, három ezüst és három bronzérem volt a mérlege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!