Közélet

2017.03.23. 13:30

Csokitorta és hozzá egy amulett

Hegyi Mátyás séf közös együttműködésben Varga Péter baristával alkotta meg közösen egy egries desszertet.

Ábry Zoltán


Feloldozása: 3 Miatyánk, 2 Hiszekegy

Az első pár percben, csak a sütit és köretét falatoztam, de az amulett capuccino-t hozzákortyolva egy titkos ízkamrát nyit meg az étterem közepén. Egy kamrát, amiben olyan aromák vannak, amit eddig nem éreztünk.

Modern tálalásban, palatáblán szolgálják fel a csokitortát, ami úgy érkezik meg, mintha az űrből landolt volna, színes gyümölcsszivárványt húzva maga után, és narancslekvárt túrva fel maga előtt. Már a szemnek is kellemes ez a színorgia, és szemlélve a tálat több távolkeleti gyümölcs is megjelenik. Őszintén mondom, van aminek a nevét sem ismerem, hát még az ízét. Közelkeleti kis utazásra indulok, a gyümölcsdarabok falatozásával kezdem. Megannyi külön ízvilág, és állagot sorakoztat fel az egyes színes szeletek. Bárcsak tudnám a nevüket, de inkább csak eszem egyiket a másik után.


 
Na, de itt mégiscsak a csokitorta és a konyha saját készítésű narancslekvárja a főszereplő, Falatozzunk abból is. Ha kíváncsiak rá, hogy milyen az ideális csokitorta szelet állaga, akkor az 1552 Étterembe kell menni, mert példaként lehet rá tekinteni. Bár piskótatésztáról beszélünk, a desszertvillám úgy fut rajta keresztül, mintha csupa krémből lenne. Megízlelve a magas minőségű csokoládé kakaós íze, és a méz jellegzetes édessége bárkit transzba ejt. A narancslekvárba való beletunkolását ezeknek a csokis falatoknak csak higgadt temperamentumú olvasóimnak ajánlom, mert a kettő együtt olyan euforikus élményt ad, hogy bárki más rögtön az asztal tetejére ugrik.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Szabó J. Bendegúz
[/caption]
 
A török „amulett” nyitja a titkok kamráját

Azt hitte eddig, hogy túlzásba estem a leírással. Mert még nem írtam külön ehhez a süteményhez fejlesztett kávéitalról. A következőt láttam a saját szemeimmel: a desszert és a capuccino már a megszületés pillanatában együtt létezik, mert ha valaki ezt a tételt választja az 1552 Étterem étlapjáról, akkor a séf egy meghatározott pillanatban jelet ad a baristának, hogy a kávé a megfelelő pillanatban társuljon a desszert tányérjára.

A kávé ugyanis az elkészítésétől fogva kb. fél percenként nagyobb változáson megy keresztül, és az „amulett” capuccino a megfelelő fázisban mutatja meg a narancslekváros csokitorta igazi különlegességét. Ezt egyrészről a közös fűszeralapanyaguk adja, másrészről pedig a tej nagy odafigyeléssel való krémmé gőzölése. Varga Péter a séffel közösen kísérletezte ki a cappucinó megfelel összetételét, és csak ezután jött az összeállítás során az egyes alapanyagok kezelési módja, hogy azok kiemeljék a desszert egyes aromáit. Az „amulett” nélkül ezek az aromák rejtve maradnak. Szeretném megosztani Önnel, hogy pontosan mi minden van ebben a kávéitalban, de a barista elég sejtelmesen fogalmazott. Hivatkozott valami török kapcsolatra, egy isztambuli tolvajra, de nem akarta tovább részletezni a dolgot. Talán Ön sikeresebb nyomozást folytat. Ha megtudja a titkot, írja meg nekem is.
 
A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt a fogást, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legegribb desszert a 2017. évi GasztroTavasz során!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!