Közélet

2017.03.23. 14:54

Virágokkal díszítenék a vasútállomásokat

A Vasutas Települések Szövetsége is csatlakozik a Virágos Magyarország mozgalomhoz.

Tari Ottó

Mint köztudott, hazánkban 1994-ben hirdették meg – az európai tapasztalatokat is felhasználva – a turisztikai és a kertészeti szakmai szervezetek az első országos Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt, amelyen települési önkormányzatok vehetnek részt. A „város” és „falu” kategóriákban meghirdetett versengés napjainkban már területi, megyei és regionális szintre is kiterjed, s egyik legfőbb célja, hogy a résztvevők – a települések önkormányzata, lakossága, civil szervezetei, intézményei, vállalkozásai – szépítő munkájukkal javítsák lakóhelyük jó hírét, formálják a közízlést, elősegítsék a turizmus fejlődését és az igényes lakókörnyezet kialakítását, valamint a közös értékek védelmét.
A nevezők köre már ebben az évben kibővülhet, mivel a Vasutas Települések Szövetsége – amelynek elnöke Horváth Richárd hatvani polgármester – 2017-ben csatlakozni kíván a környezetszépítő versenyhez, mégpedig annak érdekében, hogy a résztvevő helyhatóságok az eddigieknél nagyobb gondot fordítsanak vasútállomásuk környezetének tisztaságára, a zöldfelületek rendezettségére.



– A vasútállomás környezete sokat elárul az adott településről – indokolta a kezdeményezést Horváth Richárd. – Közös érdek, hogy az átutazók a kedvező benyomás hatására kedvet érezzenek akár egy hosszabb ideig tartó látogatásra. A vendégváró településkép kialakítása mellett fontos az utazóközönség és a helyi lakosság komfortérzetének javítása, a tiszta, virágos fogadóterek kialakítása is. Mindez jól illeszkedik a Fejlődő Hatvan programunkhoz, amelynek az egyik fő pillére – az ipar dinamizálása mellett – az idegenforgalom erősítése.
A Vasutas Települések Szövetségének elnökségi ülésén a vezetőség tagjai egyhangúan elfogadták a környezetszépítő versenyhez való csatlakozást. A legvirágosabb vasútállomást 150 ezer forintos pénzjutalomban részesítik, táblát helyeznek ki az épületre.
Mint megtudtuk, a Virágos Magyarországért mozgalom szervezőbizottsága örömmel fogadta a csatlakozási szándékot. Az együttműködési megállapodás aláírására hamarosan sor kerül.
 

Döntés kiírásról

A Vasutas Települések Szövetségének legutóbbi közgyűlésen Veszprémi László, a MÁV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta: fontosnak tartják az önkormányzatokkal való kapcsolatot, hogy minél sokrétűbben együttműködhessenek. Példaként a vasútállomások karbantartását és takarítását említette. Horváth Richárd hatvani polgármester, a Vasutas Települések Szövetségének elnöke megerősítette, hogy a szándék kölcsönös. A közgyűlés egyebek között döntött a Virágos vasútállomásokat! elnevezésű pályázat kiírásáról is.


 
[caption id="" align="alignleft" width="650"] Már elkezdték a hatvani vasútállomás környékének a szépítését. A pályaudvarral is nevezni szeretnének az országos megmérettetésre Fotó: Albert Péter
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!