Közélet

2017.03.23. 20:03

Újra döntőben a galyatetői komplexum

Ismét kiemelt helyen szerepel a felújított galyatetői ökoturisztikai komplexum az egyik legismertebb építészeti versenyen.

Szomszéd Eszter

Tavaly elhozta a világ egyik legnagyobb építészeti versenyének, az Architizer A+ Awards közönségdíját a felújított galyatetői kilátó. Idén a komplexum másik része, mégpedig a turistaház került a legjobbak közé ugyanebben a versenyben. Az épület tervezője, a Nartachitechts iroda egy másik projektje is a döntőbe került, a pécsi Csontváry Múzeum.
Az Architizer A+ Awards díj egy nagyon rangos nemzetközi elismerés, amit az architizer.com (amerikai építészeti hírportál) alapított négy éve a Wall Street Journal Magazinnal és a Webbyvel közösen. A jelöltek közül több mint száz kategóriában szakmai zsűri válogatja ki a legjobbakat, de van külön közönségszavazás is. A galyatetői turistaházra a rekreációs központ kategóriában lehet most voksolni egészen március 31-ig. A magyarok büszkesége, a Mátrában található épület mellett versenyben van még egy franciaországi víziközpont (Aquatic Center Aquamotion Courehevel), egy spanyol, zöldövezetben található közigazgatási központ (Salburua Civic Center), egy pekingi játszótér (inkids with Linefriends play­ground) és egy felújított és kibővített svájci hegyi kunyhó (Rambert Hut).



– Nagyon örültünk, hogy ismét ilyen előkelő helyre került a galyatetői projekt. Tervezőtársammal, Vass-Eysen Áronnal neveztünk a menedékházzal a versenyre, és a zsűri ismét elismerte a munkánkat – nyilatkozta lapunknak Kovács Csaba, a Nartarchitects építésze, a turistaház egyik tervezője, akitől megtudtuk: a tavalyi közönségdíj komoly érdeklődési hullámot indított el, még Ázsiából is érkezett megkeresés a komplexum iránt.
– Ez az épület nem volt mindig menedékház. Annak idején számos funkciót ellátott, volt felvonulási épület és garázs is, de leginkább kihasználatlan és elhanyagolt volt. Amikor felfedeztük, azt vettük észre, hogy a kéményéből még egy fa is kinőtt. Az épület elhelyezkedése viszont nagyon is alkalmassá tette arra, hogy turistacentrumként működjön – mesélte az építész.
– Fontos tudni, hogy kísérleti projekt is volt Galyatető, a Magyar Természetjáró Szövetség zászlóshajóként is emlegette, mivel ezzel is szeretnék újra fellendíteni a hazai bakancsos, kerékpáros turizmus népszerűségét. Ehhez pedig az kell, hogy az elhasználódott turistaházakat felújítsák, és a galyatetőihez hasonló központokat, egyfajta bázisokat hozzanak létre – ismertette Kovács Csaba.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Galyatető Turistacentrum intelligens házként működik. A tetőn napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, ezek felelnek a meleg vízért és az áramértFotó: Lénárt Márton
[/caption]

Mint ismert: a Mátra szívében található különleges ökoturisztikai központot 2015. szeptember 19-én adták át. A Galyatető Turistacentrum intelligens házként működik. A tetőn napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, ezek felelnek a meleg vízért és az áramért. A tetőkön összegyűjtött csapadékvíz a WC-k öblítését szolgálja, így ezzel is csökkentik a környezeti terhelést. A földszinten recepció, bisztró, mosdók, sítároló, konyha, valamint kiszolgálóhelyiségek találhatók, és kialakítottak egy fürdőszobával ellátott, akadálymentesített szobát is. Az első emeleten öt darab, két-négy ágyas, mosdóhelyiséggel ellátott szoba, a második emeleten pedig a dormitórium (hálóterem), a bakancsos szálláshely kapott helyet.

A tavaly közönségdíjat elnyert kilátót pedig az egyszerűség, vidámság, barátságosság és szikárság jellemzi, ami érdekessé teszi. A 990 méteres magasságban lévő, három szinten kialakított bivakszállás innovatív megoldás, s már a puszta léte is újszerű, egyedülálló a világon. A Galyatető Turistacentrum intelligens házként működik. A tetőn napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, ezek felelnek a meleg vízért és az áramértFotó: Lénárt Márton -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!