Kultúra

2017.03.27. 10:58

Új egri társulat köszöntötte 30 éve a várost

Különleges visszaemlékezéssel ünnepli a színházi világnapot az egri Gárdonyi Géza Színház.

HEOL

Hétfőn 17 órától az átriumba várják mindazokat, akik tanúi voltak 30 évvel ezelőtt az állandó társulat újbóli megalakulásának, majd 18 órától a stúdiószínpadon Arany200 címmel Nagy Adrienn, Nagy Barbara és Tóth Levente felolvasóesttel adózik az Arany-emlékévnek. Az előadást Petőfi levelezésére fűzték fel, ami nemcsak a barátságukról szól, hanem egyben a kor lenyomata is. Ismert versek mellett olyan költemények, népdalok is hallhatók lesznek, amelyek kevésbé ismertek.

A színházi világnapot alkalomból lapunk is múltat idéz...

Az újonnan alakult társulatnak Blaskó Balázs, a Gárdonyi színház jelenlegi igazgatója is tagja volt. Feleségével, Saárossy Kingával 1988-ban, a már teljes társulattal induló évadban csatlakoztak a csapathoz, miként például Dimanopulu Afrodité és Várhelyi Dénes színművészek is.

– Latinovits Zoltán egyik mondása jut eszembe: „Emlékszem a repülés boldogságára.” Mi mindnyájan, akik részesei lehettünk az újraindulásnak, ugyanígy érzünk. Rendkívüli időszak volt, s az egyet akarás, az összetartozás nagy erőket mozgatott meg – kezdi visszaemlékezését a direktor.

– A Gárdonyi Géza Színház előző társulata egy kísérletnek esett áldozatául. Gazdaságossági szempontok alapján szorgalmazták akkoriban a vidéki színházak összevonását. Szélnek eresztették a műszaki állományt, a díszletek, jelmezek nagy része Miskolcra került, ahová a színészek egy részének szerződést ajánlottak. Éveken át a miskolciak telepítettek előadásokat az egri színpadra. A közönség nem érezte magáénak a színházat. Az akkori megyei vezetéshez tartozó Kiss Sándornak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy kemény harcok árán, közel negyedszázad után Eger újra önálló, saját repertoárral rendelkezdő színházzal büszkélkedhetett. Szikora János irányításával 1985. január 1-jén megalakult az önálló rendelkezési joggal felruházott, ám társulat nélküli színház.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nagy harcok árán lett újra önálló színháza a városnak Fotó: archív
[/caption]

Az önálló társulat építése 1986 őszén kezdődött meg, a színház élére Gali László került. Az 1987–1988-as évadban már egy – még nem teljes –, de saját, új egri társulat köszöntötte a közönséget. A teljes társulat csak a következő évadra állt fel. Hatalmas szimpátia és érdeklődés övezte a munkánkat – idézi fel a direktor, aki szerint az 1980-as évek vége egy hősi, színházteremtő időszak volt Egerben.

Fejezetek a színház történetéből

Hosszas várakozás előzte meg, hogy Egernek színháza épülhessen. A színházavató díszelőadást aztán 1904. augusztus 20-án tartották meg. Az est díszvendége Gárdonyi Géza volt. A második világháború alatt feloszlott a társulat: 1949-ben államosították a vidéki színházakat. Önálló intézménnyé csak 1955-ben válhatott, s ekkor vette fel Gárdonyi Géza nevét.

Az egri színház 1967-től befogadó színház lett, így Eger ismét társulat nélkül maradt, éveken keresztül a miskolciak telepítettek előadásokat az egri színpadra. Az 1980-as években megindult a függetlenség és az önálló társulat visszaszerzésének folyamata. Szikora János rendező irányításával 1985-ben egy befogadó színházi funkciót ellátó, rendezési joggal rendelkező, társulat nélküli színház született meg. Ekkor tagozataként működött az Agria Játékszín és a Harlekin Bábegyüttes. A teátrum élére 1986 őszén Gali László került, az 1987/88-as évadban már egy új egri társulat köszöntötte a város közönségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!