Kék hírek, bulvár

2017.04.04. 15:17

Szakember segíthet a tragédia feldolgozásában

Kedden hajnalban elhunyt a harmadik nagyfügedi kisfiú is. A miskolci kórházban lélegeztették, életben tartó kezelést kapott, de a tudata nem tért vissza, s összeomlott a keringése, légzése.

T. B.

- Kedden hajnalban 3 óra 30 perckor elveszítettük a harmadik nagyfügedi kisfiút, aki vasárnap esett bele egy tüzivíz-tározóba. A gyermek keringés és légzésleállás következtében elhunyt, közölte dr. Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója.
Elárulta, sok remény nem volt a túlélésére, hiszen amikor kiemelték a vízből, nem volt keringése, sem tudata. Légzését, keringését valamennyire helyreállították, de a tudatát egy pillanatra sem sikerült.

- Lélegeztettük, életmentő gyógyszereket, életben tartó kezelést kapott, de a tudata nem tért vissza, s összeomlott a keringése, légzése. Nagyon sajnáljuk, hogy legalább őt nem tudtuk megmenteni – tette hozzá a főigazgató. Kifejtette, ritka az ilyen súlyos eset, minden gyermek elvesztése megrázó a gyermekintenzív osztály munkatársainak. Még akkor is, ha tudják, az első perctől kétségbeesett küzdelmünk nem valószínű, hogy eredményre vezet.

Dr. Tiba Sándor elmondta, nagyobb gyereknél, serdülőnél több az esély, hiszen ők kapálóznak, tovább a víz felszínén tudnak maradni. Az ilyen kicsik megijednek, rögtön elsüllyednek, a túlélés esélye esetükben kisebb, mint egy nagyobb gyereknél. Úgy tudja, a legnagyobbat húzták ki a vízből leghamarabb, a legkisebb kétévest másodiknak, a háromévest pedig akkor, amikor leengedték a medencéből a vizet.

Az életben maradás esélyei ilyenkor sok tényezőtől függnek. A gyermek esetében probléma volt, hogy kihűlt. Furcsa módon azonban kihűlés esetén, ha sikerül a testet visszamelegíteni, nőnek az esélyek, mert a hideg lassítja az agyműködést és a keringést, ad esélyt az életben maradásra. A kicsik tartaléka viszont, pláne víz alatt kevés, és víz is megy a tüdőbe. Amit ad a hideg, mint életesély, azt más módon elveszíti a gyermek.

Mint megtudtuk, a kórház ilyen esetekben felajánlja pszichológus segítségét a történtek feldolgozásához. Szakember segítsége a mostani esetben különösen indokolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!