Közélet

2017.04.08. 18:08

Recept egy egri leányka tollából

A gofri - eredeti nevén waffel - holland találmány, de a belgák tették naggyá. Édes sült tészta, millió feltétlehetőséggel. Sőt. Lehet az a tészta néha sós is, és lehet rajta juhtúró. És akkor már ehetjük akár ebédre is! A Végvári Vitézek terén megbúvó Ízes Gofrit első körben csak a város zegzugait jól ismerő egriek fedezték fel maguknak. Jobb, ha közelebbről is megnézik ezt a kis helyet, mert még az is kiderülhet, hogy itt adják a legegribb desszertet!

Ábry Zoltán

Persze, hogy mennyire egri az, amivel Krisztián és Ági készült a GasztroTavaszra, azt a helyi közönség majd jól eldönti. Persze ehhez személyes tapasztalatszerzés kell, mint ahogy ahhoz is, hogy utána szavazzanak az ízélményről. De nem beszélek mellé tovább, lássuk, hogy a megannyi ízzel és lélekkel dolgozó tulajdonosok mivel lepnek meg minket most tavasszal.
 
Szerintük egy nemzetközi sikereket elért gofri úgy hódíthatja meg az egriek szívét, ha a környezetünkre igen jellemző alapanyagokat válogatnak össze. De csak keveset, mert az néha több. Ha megfigyelték már, akkor a legjobb receptek egyébként is csupán két-három összetevőből állnak. A GasztroTavaszra benevezett Honfi Gofri is ennek megfelelően készül. Ágnes mint egri leányka saját kísérletezései alapján javított a tészta alapreceptjén, így az egri gofri kívül ropogósabb a megszokottól, belül viszont puha és omlós maradt. Tudják, olyan - jó beszélgetés alatt - kockáról kockára törögetős, lassan falatozós, a másiknak egy kicsit sem adós!
 
[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Antal Anett
[/caption]
 
Erre jön rá az egries feltét, ami a környező dombvidékre jellemző csipkebogyóízből és a régen minden ház portájának ékeként szolgáló diófa terméséből készül. Az olajos őrölt dióból némi cukor hozzáadásával kristályos masszát kevernek, ami a frissen sült tészta melege miatt aranyló bevonatot képez. Erre csurgatják rá gazdagon a csipkebogyóízt. Elmondásuk szerint többszöri nekifutásra találtak rá egy helyi termelőre, akitől kifejezetten a Honfi Gofri ízesítésére szerzik be a lekvárt. Ez a feltétegyüttes a ropogós tésztával olyan jól működik, hogy bölcsen már csak natúr tejszínhabot fújnak rá, amitől ellenállhatatlan lesz ez a desszert. Megsúgom, hogy azért az egrieknek, lakcímkártya felmutatása ellenében még egy kis darált diót hintenek rá és a tejszínhabra csipkeízt pergetnek. Hiába no, a lokálpatriotizmus megmutatja magát.

Az ínycsiklandó diókrém és a selymes csipkebogyóíz a frissen sült gofritészta négyzetrácsaiban pillanatok alatt egybeolvad, és - mire megkapjuk a tarkabarka teraszon ülve - egy új ízvilágba hívnak bennünket. A tejszínhab légiessége pedig kellemes feloldozása a sűrű textúráknak.
 
Ha elfogadnak tőlem egy tanácsot, a legelső alkalommal egyedül látogatnak el a Végvári Vitézek terén található Ízes Gofriba. Azt is megmondom, miért. A fő ok, hogy ha megkóstolják, úgysem akarnak majd adni belőle a másiknak. Nem kell a balhé. A másik, hogy a város újonnan kialakított patak parti kis terén akár az üzlet spontánnak ható kis kiülős részén, akár az egri patakhoz leülve kockáról kockára haladva mélázhatnak el - mondjuk - arról, hogy mennyire találják egrinek a Honfi Gofrit, és milyen szavazatot adnak majd rá.



A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt a fogást, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legegribb főétel a 2017. évi GasztroTavasz során!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!