Kultúra

2017.04.07. 19:09

A kihívásokról tanácskozott a szőlész-borász szakma

A szőlészeti-borászati ágazat aktuális kihívásairól, és az arra adandó válaszokról is tárgyalnak a 18. Szőlészeti és Borászati Konferencián a megyeszékhelyen. Az eseményen közel 150 szakember képviselteti magát, elismert kutatók, szőlő- és bortermelők.

Süli Kinga

 Neves külföldi előadók, borkóstolók, termékbemutatók, mesterkurzusok. Ezek a főbb pillérei a napokban zajló konferenciának, melyre több neves külföldi kutató is érkezett, hogy tájékoztatást nyújtsanak a szőlészeti-borászati ágazatot súlytó legsürgetőbb kihívásokról, valamint a legújabb innovációkról.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] A százpontos aszúboráról ismert Áts Károly is bemutatta nedűit Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója elmondta, jelenleg két nagy kihívással kell szembenéznie a szakmának, az egyik a szőlő korai tőkeelhalása, a másik pedig a szőlő aranyszínű sárgasága. A két betegség Európa szerte egyre nagyobb károkat okoz, ezért úgy gondolták, fontos, hogy a hazai gazdák is tájékozódjanak a témában. Kifejtette: a fő problémát az okozza, hogy nem lehet direkt védekezni ezen fertőzések ellen, mivel látens, lappangó betegségek. Mindkettőnek vannak külső, látható tünetei, de mire felfedezik őket, addigra már sok tőkét megfertőzhetnek. Hozzátette, a tőkeelhalás még nem jelent meg hazánkban, de az aranyszínű sárgaságra már volt példa, a badacsonyi régió nemrégiben karanténba is került a megjelenése miatt.

A főigazgató a konferenciával kapcsolatban elmondta, egyre komolyabbak a minőségi elvárások a borokkal szemben, ezért fontos, a szőlész-borász ágazat résztvevői naprakészek legyenek, és megismerhessék a legújabb kutatási, technológiai eredményeket, hogy ne maradjanak le az ágazat versenyében. A rendezvény célja ennek a tudásnak a biztosítása, valamint hogy lehetőséget adjanak a szektor résztvevőinek és a kutatóknak a találkozásra, hogy együtt gondolkodhassanak a legfontosabb kérdésekről.

Czipó Szilárd, a Verpeléti hegyközség elnöke, szőlőtermesztő, évek óta rendszeresen jár a konferenciára, mivel fontosnak tartja, hogy tisztában legyen az ágazat újdonságaival. Szerinte a jelenlegi egyik legnagyobb kihívás, hogy nagy a szektor munkaerőigénye, ezért olyan technológiák bevezetésére van szükség, amely képes csökkenteni ennek mennyiségét.

– Egyre olcsóbban lehet eladni a szőlőt, azonban a kétkezi munkások bére folyamatosan nő, ezért hosszú távon nem tud nyereséget termelni az ágazat. Olyan új technológiákra van szükség, amely képes néhány folyamatot auto­matizálni, hogy kevesebb munkásra legyen szükség, ezáltal képesek legyünk hasznot termelni, abból pedig folyamatosan fejleszteni. Azért járok rendszeresen hasonló konferenciákra és külföldi tanulmányutakra, hogy lépést tartsak az ágazat változásaival, és ötleteket merítsek az ültetvényem fejlesztéséhez.

A konferencia pénteken zárult a rendezvény támogatóinak bemutatkozásával, valamint az Eszterházy Károly Egyetem kutatóinak előadásaival, akik az Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont tevékenységét, eredményeit mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!