Közélet

2017.04.11. 08:09

Az érlelt sonkának megkérik az árát

Miben változik az idei húsvét az előző éviektől? A lényeg: eggyel több nap jut az eszem-iszomra, vendégvárásra, pihenésre. A kínálat a megszokott, az árak a tavalyihoz közelítenek.

Barta Katalin

Fotó: Daniel Beran

Sonka, tojás, bárány, friss zöldségek, csokifigurák. A húsvéti ünnepkör kellékei hetek óta ott vannak az üzletek polcain, piacok pultjain. Hétfőn mi is elindultunk ilyenkor szokásos körutunkra, hogy bekukkantsunk néhány üzletbe, piacra, s megnézzük, mit, mennyiért kínálnak, milyen minőségben. Az idei jó hír az, hogy mostantól a nagypéntek is munkaszüneti napnak számít, tehát már csütörtökön megkezdődhet az ünnepi készülődés.

Rögtönzött szemlénken az első megállapításunk az, hogy az érlelt parasztsonka és a tojás ára sem emelkedett a tavalyiakhoz képest. Az átveréstől sem kell tartanunk, mivel az ilyenkor közkedvelt élelmiszerek minőségét már hetek óta szigorúan ellenőrzik a fogyasztóvédők. Sonkafélét találtunk már 990 forintért is, az igazi parasztsonka kilója azonban minimum 1600 forintról indul. Az édességfronton ebben az évben is gazdag a választék.

A nagyobb bevásárlócentrumokban találtunk olyan akciós kötözött sonkát, amelynek kilója 900–1000 forint, ám a rendes parasztsonkát, lapockát, füstölt tarját nem adják ilyen olcsón. A legalább 8–9 hétig érlelt hús általában 6 hétig áll a sóban, ezután újabb 3 hétig füstölik, érlelik. Ennek az árát azonban meg is kérik, hiszen a kilója 1600–1900 forintról indul.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az igazi, érlelt parasztsonka nem olcsó mulatság, ám az ínyencek idén sem érik be a gyengébb minőséggel Fotó:Berán Dániel
[/caption]

A tojásárak az elmúlt esztendeihez hasonlóak. A kisebb tojások darabjáért 30–35 forintot kérnek, ám a szép nagy tyúktojásokat – amelyek egyébként díszítésre, festésre is alkalmasak – változatlanul 40-42 forintért kínálják a piacokon. Még 2012-ben lépett hatályba az a rendelet, amely szerint a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is. Az árak összehasonlítása szempontjából erre is hasznos figyelni.

Az édességek körében az idén is igen nagy a választék, ám a vásárlás előtti körültekintés itt is tanácsos. Csokitojást találtunk már 40 forintért is, ez azonban igazi csokoládét alig-alig tartalmaz. A kakaós tejmassza legfeljebb dekorációnak vagy tortabevonónak jó. A címkét ezeknél a portékáknál is fontos alaposan megnézni. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt tanácsolja: étcsokoládé esetén legalább 35 százalék összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó-szárazanyag. Tejcsokoládénál legalább 25 százalék összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia a produktumnak.

A piacokon ott ragyognak már a primőrök is: retek, paradicsom, paprika, uborka, amelyek szintén a húsvéti asztal kellékei. Az árak nagyjából úgy alakulnak, mint tavaly. A retek 200, a zöldhagyma csomója 140 forint körül alakul, az importparadicsom kilójáért 700, míg a magyar társáért akár 1500 forintot is elkérnek. A zöldpaprikát darabonként adják 80-100, forintért, míg a t. v. paprika kilója 1200-1400 forint lehet.

Hosszabbított nyitvatartás

A nagypénteki munkaszünet miatt a kiskereskedelmi áruházláncok többsége, így a Tesco, a Spar, az Auchan és a Penny Market is a húsvét előtti csütörtökön és nagyszombaton több műszakban, meghosszabbított nyitvatartással készül az ünnepre – nyilatkozta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling József hangsúlyozta: karácsonykor több bolthálózat 30–40 százalékos napi forgalomrekordot ért el, jelentős részük húsvétkor is legalább 15–20 százalékos napi bevételtöbbletben bízik.

A sonkákat célszerű becsomagoltan venni, hiszen a csomagoláson kötelező feltüntetni az összetételt, a gyártási időt. Szakértők szerint érdemes figyelni a címkén szereplő feliratokat: ha a vevő azt a szót látja, hogy hagyományos (érlelt, füstölt), akkor biztos lehet benne, hogy a kiváló minőségen túl az ízük, állományuk is megfelel az ízlésének. A hagyományos főtt sonkánál az összetevők (a húson kívül) konyhasó és nátrium-nitrit lehet, a gyorspácolt terméknél akár tucatnyi adalékanyaggal is találkozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!