Kék hírek, bulvár

2017.04.13. 21:03

Recski gyermekhalál: egymásra mutogat a tanú és a vádlott

A koponyacsonttörés következtében elhunyt kisfiú édesapját halált okozó testi sértéssel vádolják. Az Egri Törvényszék csütörtökön kezdte meg a per tárgyalását.

S. S.

Az Egri Törvényszék csütörtökön megkezdte annak a büntetőpernek a tárgyalását, amelyben a 2016. június 1-én, Recsken koponyacsonttörés következtében elhunyt féléves kisfiú édesapját vádolják halált okozó testi sértéssel.

Az első fokon eljáró Egri Törvényszék büntetőtanácsa előtt  a Heves Megyei Főügyészség képviselője ismertette a vádiratot. Ebben egy korábbi, a nagyobbik testvér sérelmére elkövetett cselekményt is az apa, R. Máté vádlott terhére ró a főügyészség. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat így halált okozó testi sértés bűntette, valamint gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt indítványozzák felelősségre vonni.

A későbbi, 2016. június elsején bekövetkezett cselekmény az akkor féléves kisfiú halálához vezetett. A vádhatóság álláspontja szerint R. Máté, az élettársa és kisfiuk egy ágyban, egymás mellett aludtak el előző este. Éjjel a gyermek felsírt, majd a nem szűnő sírástól az apa elvesztette a türelmét, és indulatos állapotában a kisfiát nagy erővel megrázta, s a gyermek feje a szoba egyik berendezési tárgyához ütődött.



Ezután a terhelt a gyermeket elaltatta, és ő is lefeküdt aludni. Hajnali három óra körül a kisfiú rosszul lett, ezért a szülei négy órakor az orvosi ügyeletre vitték, ahol azonban már csak a halál tényét tudták megállapítani.
A másik vádpont szerint, csaknem pontosan egy évvel korábban, 2015. június 12-én a nagyobbik gyermek, a pár közös kislánya is megsérült: a kicsi a vádlott óvatlansága miatt kicsúszott a takaróból és 70-80 cm magasságból a földre esett, a fejét beütötte. A vádlott a történtekről az élettársának nem számolt be. A gyermeket csak két nappal később szállították mentővel az intenzív osztályra.
A földre ejtés miatt a kislány koponyacsonttörést szenvedett, ami életveszélyes sérülésnek minősül. A sebesülés maradandó fogyatékosságot is okozott az ügyészség álláspontja szerint. Az eset után a gyámhatóság a kislányt először hivatásos nevelőszülőknél, majd a nagymamánál helyezte el.

A vádirat ismertetését követően R. Máté úgy nyilatkozott, hogy az abban foglaltakat megértette, vallomást viszont csak az ügyvédjével folytatott konzultációt követően tesz. A tanácsvezető bírónak a felelősség elismerését firtató kérdésére úgy reagált: nem tartja magát bűnösnek, mert nem követte el. Semmilyen korábbi vallomását nem tartja fenn - tette hozzá.
A vádlotti vallomás elhalasztásának okán a bíró ismertette R. Máté a korábbi, gyanúsítotti kihallgatásának jegyzőkönyveit, valamint a nyomozati bíró előtt tett nyilatkozatát. Ezekből kiderült: a fiatalember és párja a házőrző kutyájukra próbálta fogni a sérülést, majd a férfi magára vállalta a cselekményt. A vádlott később megváltoztatta ezt a vallomását is és élettársát, a gyermekek anyját, B. Dorinát jelölte meg a halálhoz vezető sérülés okozójaként, mondván: ő a balhét el akarta vinni a Dóri helyett, de miután a párja ellene fordult, erre nem hajlandó.

Ezen fejlemények alapján volt érdekes a volt élettárs tanúkénti meghallgatása. B. Dorina lényegében fenntartotta korábbi rendőrségi vallomását, ami legfőbb pontjaiban megegyezik a vádhatóság vádirati állításaival. Ebből természetesen szembesítés következett a tárgyalóteremben, ami nem vezetett eredméyre: a vádlott az anyát, az pedig a volt élettársát jelölte meg a közös gyermekük halála okozójaként.​
További tanúk meghallgatását követően a bíróság a tárgyalást félbeszakította és új határnapot tűzött ki.​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!