Közélet

2017.04.19. 08:00

Irtózatos látvány: elegük van a lakóknak - Fotók

Öt éve áll lakatlanul a gyöngyösi Vachott Sándor utcában az a ház, amelynek a szomszédságában a lakók már nem tudnak élni. A patkányok és a bűz, főleg a nyári időszakban, elviselhetetlen.

Hliva Éva

Felháborodott és elkeseredett lakók állnak a Vachott Sándor utca 26. szám alatti épület előtt. A viszonylag új építésű lakóház összes ablaka hiányzik. A pincében szeméthegyek állnak, némelyik ablak pedig rongydarabbal van lefedve. A ház háta mögött egy nagyobb szemétkupac is található. Az épület lakatlan, de amióta elkészült, nem is lakott benne senki – mesélik a szomszédok, akik szerint kuplerájnak készült.

– Ez az a ház – mutatja Szalay Jánosné. – Innen járnak át a patkányok hozzánk is, meg a többi szomszédhoz is – mondja felháborodottan.

– A ház öt éve épült – magyarázza a férje, Szalay János.

[caption id="" align="alignleft" width="651"] Szalay Jánosné mutatja a házat, aminek nemcsak a pincéjében, de az udvarában is illegális szemétlerakó van Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

Ők közvetlenül az elhagyatott épület mellett laknak, a lányukkal és a két unokával, tudjuk meg.

– Naponta több patkányt is fogok csapdával, méreggel – közli a szomszéd.

– Mi már csak úgy hívjuk, patkányfogó – szól közbe a felesége.

A többi szomszéd is bólogat, hívnak is, hogy nézzük meg, milyen szemetes a ház környéke. Hiába szórnak ide mérget, nem használ, a patkányok dőzsölnek a mocsokban. Évek óta gond. Már jártak a körzet képviselőjénél, a jegyzőnél, az ÁNTSZ-nél is. Elkeseredettek. Nem tudnak mit tenni.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

A lányuk, Andrea is azt magyarázza, tarthatatlan a helyzet, a gyermekét sem meri kiengedni az udvarra. Több kutyájuk is van, azok is kergetik a patkányokat. A ház körül nincs kerítés sem, bárki be tud menni – tudatják.

– Egyszer még az is előfordult, hogy tolvajok jöttek át onnan az udvarunkba és harminc csirkét vittek el, de nem tudjuk, kik voltak. A hétéves fiamat sem engedem ki szívesen egyedül az amúgy zárt udvarunkra, mert itt is szaladgálnak a patkányok. Gyakran megtörténik az is, hogy fia­tal kis suhancok ugrálnak ki a szomszéd ház ablakán, nem tudom minek járnak ide, de van sejtésem – húzza el a száját keserűen.

– Egy hét alatt ez a kilencedik patkány – mutatja Forrai Jánosné a csapdát az ő udvarában, amiben tényleg ott van egy kisebb méretű állat teteme. Ő egyébként a hátsó szomszéd, a fészere az illegális szemétlerakó mögött áll. A csapdát egyébként elbarikádozva teszi ki, mert nem szeretné, hogy a kutyája megegye a döglött patkányokat.

Az önkormányzat tud a problémáról, tájékoztat érdeklődésünk nyomán Németi László, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság vezetője.

– Az ingatlan magánkézben van – sorolja –, s kétségtelen tény, többször is tettek bejelentést a szomszédok. Nemcsak a patkányokkal, hanem a rengeteg hulladékkal is igen nagy a gond. A ház mögött már elvitették a szemetet, de a nagyobb probléma, hogy a pincében és az épületben is felhalmozódott szeméthez sem az önkormányzat, sem más hatóság nem férhet hozzá. A kényszerhulladék-elszállítás lehetne megoldás, de ehhez bírósági végzésre lenne szükség.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

A szakembertől megtudjuk, az önkormányzat az ismert tulajdonost már több ízben is felszólította, sikertelenül. Tudomásuk szerint most a házat elárverezték, így abban bíznak, hogy az új tulajdonos azt használni szeretné a jövőben és rendezi majd a házat és annak környezetét is. Ám, ha záros határidőn belül nem rendeződik a probléma, akkor birtokvédelmi eljárás keretében, akár bírósági határozattal is kikényszerítik az ingatlan megtisztítását. Ennek a költségei pedig ráterhelhetők az ingatlan tulajdonosára, illetve az ingatlanra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!