Közélet

2017.04.19. 20:39

Tojásfákat állítottak az idősek

Először állítottak húsvéti tojásfát a faluban. A helyi nyugdíjasklub volt a kezdeményező, de az óvodások is kivették a részüket a munkából.

Sike Sándor

Megtelt nagypénteken a művelődési ház előtti tér fiatalokkal és idősekkel. Az egyik szegletben már látszott az avatásra váró Szabadság-kút, amelyet az ’56-os Büszkeségpont pályázaton nyert el a község, a tér többi részein pedig két – egy kisebb és egy nagyobb – fácskát díszítettek. Az alacsonyabb cserjét óvodáskorú gyerekek vették körül és aggattak színes tojásokat az ágakra. A nagyobbacska fához pedig még létrát is kellett támasztani, a díszeket pedig felnőttek igyekeztek elhelyezni.
Természetesen ott találtuk a helyszínen Kecskeméti Lászlót, az Egervölgye Nyugdíjas Klub elnökét, aki 14 hónapja vette át a szervezet irányítását.
Elmondása szerint rendkívül aktív életet élnek az időskorúak, s a klubéletbe mintegy harminc tag kapcsolódik be időről időre.
 

 
A legismertebb tevékenység az asszonykórushoz köthető, ők folyamatosan fellépnek a falu rendezvényein és más településeken. A minősítőtalálkozókról pedig sorra hozzák el a díjakat, elismeréseket. Rajtuk kívül a nyugdíjas irodalmi kör is említhető, de ami talán még fontosabb: minden társadalmi és más ünnepen egyaránt részt vesznek a klubtagok. De természetesen tagjaik számára is szerveznek ünnepi rendezvényeket.
– A tojásfaállítás Varga Józsefné Margóka ötlete volt. Korábban nem volt még ilyen a faluban, úgy tudom, hogy Németországban elterjedt szokás ez. Az utóbbi időkben nálunk is egyre népszerűbb, különösen a Balaton környékén – fogalmazott Kecskeméti László.
Bekapcsolódott a beszélgetésbe Molnár Andrásné Évike is. Ő több társához hasonlóan egyaránt tagja az asszonykórusnak, és a tőlük függetlenül egyesületként működő falukórusnak is. Mint megtudtuk ez a függetlenség formailag igaz, de vannak átfedések, hiszen a nyugdíjas-asszonykórus nyolc tagjából hatan a falukórusban is rendszeresen fellépnek. Ő az aki, az Egervölgye Nyugdíjas Klub megalakulásának a pontos dátumára is emlékszik: 1998. november 12-én „születtek”, hamarosan 20 évesek lesznek.
 
[caption id="" align="alignleft" width="650"] A nyugdíjasklub tagjai közül többen is felöltötték magukra az andornaktályai népviseletet a tojásfa díszítéséhez Fotó: Sike Sándor
[/caption]
 
– Az Egervölgye Asszonykórus minden rendezvényen ott van, méghozzá andornaktályai népviseletben. Sűrűn és sokfelé hívnak. Most is készülünk Csillebércre, mert a megyei dalostalálkozón első helyezést értünk el a fellépő 23 kórus közül. Jó kis időtöltés, jó szórakozás, feltöltődés a kórus – fogalmazott Molnárné.
Vámosi László polgármestert is megkértük, mondjon véleményt a klubról, illetve az asszonykórusáról. Tömör „értékelése” szerint a 2014-es választásokat követően megújult a klub, és egyre aktívabban kapcsolódnak be szereplésükkel minden nemzeti ünnepünkön a megemlékezésekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!