Közélet

2017.04.21. 07:15

Közel kétszáz embert mentettek a Mátrából

A rendkívüli időjárás miatt továbbra is le van zárva a 24-es főút egy része. Közel 1200 helyen szünetel az áramszolgáltatás és ez a szám még tovább nőhet.Frissítve

heol.hu/MTI

7:15

Több települést, illetve településrészt nem lehet megközelíteni közúton a rendkívüli időjárás miatt péntek hajnalban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.

Azt írták, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta, Hevesben pedig Bagolyirtás, Fallóskút, Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Galyatető, Kékestető és Mátraháza van elzárva.

Sok út járhatatlan a hó és a letört ágak, illetve vízátfolyás miatt. Heves megyében egyebek mellett a 24-es úton, Mátrafüred és Parádsasvár között nem lehet közlekedni, de Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megye több alsóbb rendű útjának egy-egy szakaszán is hasonló a helyzet.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Sok a járhatatlan út a Mátrában Fotó: police.hu
[/caption] 

Továbbra sincs áram több Heves és Vas megyei településen, azokon a helyeken folyamatos a rendőri jelenlét a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében - olvasható a közleményben.

Kisüt a Nap

Az előrejelzések szerint péntek hajnalban az Északi-középhegység területén és a Dunántúli tájakon még 0 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Délutánra 9-13 fokig melegszik a levegő. A szél valamelyest veszít erejéből, de még lehetnek élénk, erős lökések. Csapadékra már nem kell számítani, országszerte hosszabb időre kisüt majd a Nap.
Frontmentes idő.

Szombaton újra valamivel szelesebb időre számíthatunk, néhol kialakulhat egy-egy zápor is. Hajnalban 1-6, napközben 14-19 fokos hőmérsékleti értékek várhatóak.

9:30

Az Egererdő ZRt. Szilvásváradi Erdészetének dolgozói (erdészek, kisvasutasok, közmunkások) dolgoznak a völgy rendbetételén, a kisvasút pályájának felszabadításán, de úgy tűnik, a hétvégén nem lehet közlekedni a völgyben - sem gyalog, sem vonattal.

Az EGERERDŐ Zrt. azt írja, a hegyvidéki területeken a nedves hóréteg nem olvad el, ezért számos turistaút csúszós, nehezen vagy egyáltalán nem járható. Súlyosbítja a helyzetet a helyenként felerősödő szél is. A nedves hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák meghajlottak, sőt számos helyen eltörtek, kidőltek.

Az EGERERDŐ Zrt. kéri a túrázókat és természetjárókat, hogy az erdőterületeket a napokban ne látogassák. A figyelmeztetés egyaránt érvényes a Bükkre, Mátrára és a Heves-Borsodi-dombvidékre, a kijelölt turista- és erdei kerékpáros útjaira. A népszerű erdei útjaink elején a tiltó, életveszélyre figyelmeztető táblák (Szalajka-völgy bejárat) kikerültek.

A Kékesen rekord mennyiségű hó - 45 cm - esett, de közúton jelenleg nem megközelíthető.

Az EGERERDŐ Zrt. által üzemeltetett erdei kisvasutak kölekedését is felfüggesztették mind a Mátravasút vonalán, Felsőtárkányban és Szilvásváradon is. A közlekedés megindítását jelezni fogják.

9:50

A havazás és erős szél miatt csütörtökön is folyamatosan érkeztek a segélyhívások a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Összesen harmincegy esetben volt szükség a hivatásos tűzoltók munkájára - tájékoztatott Tankóné Antal Erika, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A legtöbbször úttestre vagy vezetékekre dőlt fák és letört faágak miatt hívták a tűzoltókat. Egerben egy épület tetején lévő bádoglemezt bontott meg a szél, amely a gyalogosforgalmat veszélyeztette, ezt a megyeszékhelyi tűzoltók eltávolították. A beavatkozások zöme továbbra is Gyöngyös-Mátraháza térségében voltak, de Heves megye több településére is riasztották a tűzoltókat fakidőlésekhez.

Az áramszolgáltatás a Felső Mátrában jelenleg negyvenhét fogyasztási helyen szünetel, azonban a folyamatos fakidőlések és ágleszakadások miatt ez a szám növekedhet, továbbra is áramkimaradásokra lehet számítani. Az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak a hiba elhárításán, annak érdekében, hogy minél hamarabb helyreálljon a teljes körű szolgáltatás.

A rendkívüli időjárás miatt továbbra is le van zárva a 24-es főút Mátrafüredtől a parádsasvári elágazóig, valamint a 2408-as út Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig és a 2505-ös út Felsőtárkány és Répáshuta között. A 24-es főúton elrendelt lezárást előreláthatólag pénteken délután kettő órakor feloldják.

A közútkezelő munkatársai kül- és belterületen a síkosság mentesítést és a fák eltávolítását végzik.

A Felső Mátrában lévő szállóvendégeknek április 21-én, pénteken 10 és 13 órakor lehetőséget biztosítanak, hogy a forgalom elől elzárt útszakaszokon keresztül szálláshelyeiket gépjárműveikkel elhagyják a 24-es számú főút irányába. Gyülekezési helyként a Grand Hotel Galya és a Hotel Narád & Park parkolói vannak kijelölve.

11:35

Újabb hidegrekordok dőltek meg

A fővárosi és az országos hajnali hidegrekordok is megdőltek pénteken - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Kékestetőn mínusz 7 Celsius-foknál is hidegebb volt, Lillafürednél 50 centiméteres hó van.

Kifejtették: az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon kelet-délkelet felé elhagyta térségünket. Mögötte az éjszakai óráktól kezdődően egyre nagyobb területen kiderült az ég, és a szél jelentősen mérséklődött. Emiatt - az egyébként is hideg nappalt követően - hajnalra országszerte igen alacsonyra süllyedt a hőmérséklet. Sokfelé fagyott, az országos átlagos minimum hőmérséklet 0,2 fok lett az ilyenkor jellemző 5-7 fok helyett.

A leghidegebb az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben, illetve a magasabb, vastag hóval borított tájakon volt. Kékestetőn mínusz 7,1 fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimum hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekordot, mínusz 6,3 fokot szintén Kékestetőn regisztrálták 1959-ben.

Csütörtökön a korábbi 32 centiméteres hóvastagsági rekord dőlt meg. Kékestetőn csütörtök délután 47 centiméteres hóvastagságot is rögzítettek. A péntek reggeli adatok szerint Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 50 centiméteres a hóréteg.

Kékestetőn az április 20-i legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt, mivel a legmelegebb órákban is mindössze mínusz 2,7 fokig melegedett a levegő.

Az előrejelzés szerint pénteken a legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között várható, késő estére pedig 2-9 fok közé hűl le a levegő. A hétvégén is várhatók mínuszok, és többfelé viharossá fokozódik a szél is.

14:22

Nagy károkat okozott az időjárás az elektromos hálózatban a Mátrában és a Bükkben

- Nemcsak a Mátrában, hanem a bükki területeken is nagy károkat okozott az áramszolgáltató hálózati rendszerében a rendkívüli időjárás. Répáshután egyelőre aggregátorról sem jutnak áramhoz a helybeliek.

Az áramszolgáltató folyamatosan végzi a helyreállítást és a károk felmérését - közölte Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. kommunikációs igazgatóságának vezetője pénteken az MTI-vel.

Elmondta: Pest megyében már nincs baj, az Északi-középhegységben annál inkább. A Mátrában a hibaelhárítást pénteken tudták megkezdeni, remélik, hogy estére minden lakott ingatlanban helyreáll az áramszolgáltatás.

A kommunikációs igazgató közölte: jelenleg is helikopteres felmérés folyik. Különösen a bükki falu, Répáshuta környékén óriásiak a károk. A terület egyelőre megközelíthetetlen, még aggregátort sem tudtak felvinni oda. Több száz ember lehet áram nélkül.

A mátraházi Mátra Gyógyintézet főigazgató főorvosa, Urbán László az MTI-nek elmondta, hogy miután járhatóvá tették a 24-es főutat Mátraházáig, ismét tudnak betegeket fogadni. A betegellátás áramhiány, de más okokból sem volt veszélyben egy pillanatig sem - szögezte le a főigazgató, jelezve: aggregátorral nyernek most is elektromos energiát, a vezetékes ellátást hétfőre ígérte a szolgáltató.

14:44

Közel kétszáz embert mentettek a Mátrából

Pénteken is kidőlt fák adtak munkát a Heves megyei tűzoltóknak.
Míg a tűzoltók és az Egererdő munkatársai a Felsőtárkány és Répáshuta közötti 2505-ös utat, addig a közútkezelő és az erdészet munkatársai Gyöngyös-Mátraháza térségét tisztították a kidőlt fáktól. A beavatkozások még jelenleg is zajlanak. A Mátra Mentőcsoport részeként is működő Kékes Kutató Mentő Alapítvány szakemberei logisztikai feladatokat és az emberek mentését végezték - tájékoztatott Tankóné Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Közölte: az áramszolgáltatás jelenleg 1165 fogyasztási helyen szünetel Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Bagolyirtás és Fallóskút településeken. A folyamatos fakidőlések és ágleszakadások miatt ez a szám tovább növekedhet, ezért is áramkimaradásokra lehet számítani. Az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak a hiba elhárításán, annak érdekében, hogy minél hamarabb helyreálljon a teljes körű szolgáltatás.

A rendkívüli időjárás miatt továbbra is le van zárva a 24-es főút Mátraházától a parádsasvári elágazóig, valamint a 2408-as út Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig és a 2505-ös út Felsőtárkány és Répáshuta között. A 24-es főúton elrendelt lezárást előreláthatólag pénteken délután öt órakor feloldják.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: facebook.com/kekesteto
[/caption]

A közútkezelő munkatársai kül- és belterületen a síkosság mentesítést és a fák eltávolítását végzik.

A Felső Mátrában lévő szállóvendégeknek pénteken lehetőséget biztosítottak, hogy a forgalom elől elzárt útszakaszokon keresztül szálláshelyeiket gépjárműveikkel elhagyják a 24-es számú főút irányába Gyöngyös felé. Összesen hetvennégy járművel százhetvenhét ember hagyta el a szálláshelyét a felvezetők segítségével.

A katasztrófavédelem kéri a gyalogosan közlekedőket is, hogy az érintett útszakaszokon, valamint azok mentén ne induljanak útnak, hiszen a hó súlya alatt kidőlő vagy leszakadó fák, faágak továbbra is életveszélyesek lehetnek!

14:44


A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: a kedvező időjárásnak köszönhetően jelentősen javult a 24-es számú főút állapota a Mátrában. Az érintett útszakasz karbantartási munkálatai várhatóan pénteken az esti órákban fognak befejeződni, mivel az útra dőlt fák takarítsa még jelenleg is tart. 

A 2408-as, illetve 2505-ös számú utak az Egererdő Zrt. és Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatóságának tájékoztatása alapján várhatóan még több napig le lesznek zárva az úttestre dőlt fák, illetve lehullott gallyak miatt.

A rendőrség kéri, hogy a hegyvidéki utakat csak indokolt esetben vegyék igénybe, azokon továbbra is fokozott óvatossággal, az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek. A lezárt utak, illetve turista útvonalak látogatása továbbra is balesetveszéllyel jár, ezért kérjük, hogy azokat ne használják.


17:35


Befejeződött a 24-es főút Mátrafüred és a Parádsasvári közötti elágazó szakaszának megtisztítása, így ott 17 órakor megindulhatott a forgalom.
A 2408-as és 2505-ös számú utak azonban továbbra is le vannak zárva.

A rendőrség kéri, hogy a hegyvidéki utakat csak indokolt esetben vegyék igénybe, és azokon továbbra is fokozott óvatossággal, az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek.

A lezárt utak, illetve turistaútvonalak továbbra is balesetveszélyesek, ezért azokat semmiképp ne használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!