Közélet

2017.04.21. 14:59

Bor, mámor, Shiraz

Nagy gonddal ,enyhén pörkölt guatemalai kavébabból készítenek presso kávét.

Ábry Zoltán


Az 1001 éjszakát szinte szóról szóra megjelenítő egerszalóki Shiraz Hotel úgy látszik nagy energiát fektet arra, hogy az ő elképzelése nyerje el a 2017. évi GasztroTavasz program, legegribb kávé kategóriáját. Pontosan azon a fronton erősítenek, amiben a legjobbak. Afrikai összetevőket házasítanak az egri termékekkel. Mindkettőt jól ismerik, mit gondolnak, hogy sikerül a kávé és a bor házassága?

Nagy gonddal ,enyhén pörkölt guatemalai kavébabból készítenek presso kávét. Ehhez mandulaszirupot adnak, és 2 cl-t egy egerre oly jellemző borfajtából, Tóth Ferenc Kadarkájából. Mindennek a tetejére igen sűrű krémmé gőzölt tejet kanalaznak.


 
Képzeljék el – de ha elfogadnak egy tanácsot, inkább kóstolják meg – a guatemalai kávé az enyhe pörkölése miatt lágy savasság jellemzi, amire nagyon jól rájátszik az a 2 cl kadarka. A gondosan kimért arányú hozzáadott édes mandulaszirup állítja be végül az egyensúlyt. Az egész italt enyhén fűszeres íz, és kakaós textúra jellemzi, mely a legelső találkozáskor egy intenzív, fűszeres illattal köszönt minket. És az kikísérletezett arányoknak köszönhetően az első kortyokból nem is lehet tudni, pontosan mit is iszunk, hiszen az érett gyümölcsös aromák vonják magukra a figyelmünket.
 
Az egerszalóki Mesés Shiraz Hotelnek ezzel a kavéitallal sikerült egy keleti fűszerkészlettel megbolondított, vagány, egri boros italt alkotnia. Mit gondol, vajon ebbe fognak beleszeretni az egriek? És Ön?
 
 
A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt a kávéitalt, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legegribb kávéital a 2017. évi GasztroTavasz során!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!